Новини

Шість автоматичних зовнішніх дефібриляторів встановили у публічних місцях Вінницької громади

7 вересня 2021, 17:19

Пристрої розмістять на залізничному вокзалі, Центральному та Західному автовокзалах, а також у трьох Прозорих офісах для надання невідкладної допомоги людині, в якої зупинилося серце.

Проєкт реалізовує Фонд «Подільська громада» спільно з Вінницьким обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Такі пристрої є вже в багатьох країнах  Європи та світу і допомагають рятувати людські життя, у перші хвилини після зупинки серця,  коли ще бригада швидкої в дорозі.

У Вінниці дефібрилятори встановили на залізничному вокзалі, двох автовокзалах – Центральному, що на вулиці Київській, 8 та Західному автовокзалі – на Хмельницькому шосе. Також автоматичні зовнішні дефібрилятори розташовані у трьох Прозорих офісах Вінниці – на Соборній, проспекті Космонавтів, 30 та на вулиці Брацлавській.  

Ними можна користуватися і без медичної освіти. Адже дефібрилятор має звукові підказки, а також режим для проведення серцево-легеневої реанімації для дорослих і дітей. Про це на брифінгу розповіла координаторка проєкту Аліса Чорнокнижна.

«Людина втратила свідомість, у неї немає ознак життя, тобто вона перестала дихати, не б’ється серце. Найчастіше викликають швидку допомогу, телефонують 103 і виїжджає бригада, прибуває на місце події і розпочинає реанімацію. І весь той дорогоцінний час, ті хвилини, між зупинкою кровообігу і приїздом бригади, втрачаються. Кожна хвилина зволікання і ненадання допомоги на місці події, на тому місці, де сталася зупинка серця, зменшує шанси на порятунок людини. Кожна хвилина – це мінус 10% на успішне вирішення ситуації», - пояснила пані Аліса.

Заплановано 12 тренінгів із користування автоматичними зовнішніми дефібриляторами та надання першої домедичної допомоги, для працівників вінницьких Прозорих офісів та вокзалів, де встановили такі пристрої.

 

Також навчання зможуть відвідати усі охочі, після реєстрації на Фейсбук сторінці Фонду «Подільська громада». Один з таких тренінгів проведуть і на День міста, 11 вересня, на вулиці Соборній, біля закладу «П’яна вишня». За словами Олени Данілової – голови правління Фонду «Подільська громада», проєкт актуальний, адже 70 відсотків смертей щороку стається в Україні через серцево-судинні захворювання. 

«Врятувати життя під силу кожному і кожній, це 100%. Важлива сміливість і наявність засобів порятунку. Насправді, автоматичні зовнішні дефібрилятори це не новинка, ми його не привезли не знати звідки, встановлюються потроху в Києві, все помалу рухається. Ми були б раді, якби бізнес, великі корпорації, встановили автоматичні зовнішні дефібрилятори, в Європі це просто стандарт. У місті ми тільки починаємо цю історію і хочемо задати тренд, коли ми встановимо у шести публічних місцях, щоб і бізнес долучався», - розповіла голова правління Фонду «Подільська громада».

Проект фінансується Фондом Ч.С.Мотта в рамках Програми Місцевих рішень глобальних викликів, яку проводить Академія розвитку філантропії в Польщі.

Поділитися :