Новини

«Слідами уличів через 1000 років»: вінничанам презентували виставку про життя племені уличі

22 грудня 2020, 17:29

Виставка діятиме у малій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею до 28 лютого. 

Вона присвячена загадковому племені «уличі», яке прийшло на Побужжя у кінці 10 століття н.е. та залишило близько п’ятдесяти залишків фортець. Про час появи плем’я дізнались з літопису, де стверджується, що внаслідок військових конфліктів з київськими князями Олегом та Ігорем уличі втратили свою столицю і оселилися на берегах Південного Бугу.  Як розповіла "Місту над Бугом" керівниця експедиції Ольга Манігда, ця виставка частина п’ятирічного проєкту.

Це частина п’ятирічного проєкту, який називається "Уличі - археологічна карта". Наше завдання знайти і зрозуміти де саме знаходились середньовічні фортеці уличів 10-11 століття. Ми знаємо, що їх близько 50-ти, але місце знаходження більшості з них наразі невідоме. Наше завдання їх знайти, зробити їх топографічні обміри, визначити їхнє датування. Зрозуміти чому, як та у який період вони були побудовані, а  за можливості зрозуміти чому вони були покинуті і проіснували не більше ніж 100-150 років, - пояснила пані Ольга. 

Серед експонатів виставки особисті речі Павла Хавлюка, який був керівником широкомасштабних археологічних досліджень , що проводились у 1970-1980 років на двох городищах уличів – Сажках та Червоному. Аби встановити сучасний стан пам’яток археології та з метою уточнення датувань укріплень і пошуку нових фортець та поселень уличів, старожитності уличів наразі вивчає Археологічна експедиція «Уличі», створена у грудні 208 року Інститутом археології НАН України та Вінницьким обласним краєзнавчим музеєм, - розповіла Ольга Манігда.

 В ході розвідувальних досліджень ми попутно знаходимо і пам’ятки інших епох та поповнюємо археологічну карту новими пам’ятками від палеоліту до пізнього модерну. А те, що в цих вітринах  представлено до часу нашого дослідження для того, щоб показати що собою представляла середньовічна культура уличів: як вони жили та чим користувалися. 

Особливість виставки – це демонстрація аерофотознімання та ЗD моделей обстежених укріплень уличів з  використанням QR кодів для пам’яток. Виставка діятиме до 28 лютого. Вхід вільний.

Поділитися :