Новини

«Смачна Вінниця»: першу гастрономічну мапу міста презентовано

3 листопада 2022, 17:04

Гастромапа – це нова туристична карта Вінниці, на якій позначено 38 закладів гостинності (ресторанів, барів та кав’ярень), а також пам’ятки архітектури, цікаві атракції та музеї.

У Вінниці презентували міську гастрономічну мапу накладом 7 тисяч примірників і будуть розповсюджувати безкоштовно.

Видання складається у компактний кишеньковий формат і має зручну систему навігації. Загалом випуск гастромапи має на меті посилити та продемонструвати різноманіття вінницької гастрономії.

Розробкою гастрономічної мапи «Смачна Вінниця» займався департамент маркетингу міста та туризму спільно з КП «Офіс туризму Вінниці» та ГО «Вінницька асоціація гостинності ХлібСіль». Друк мапи здійснювався за кошти рестораторів. А презентували її 3 листопада у підвальному конференцзалі готелю «Франція».

"Сфера гостинності загалом і ресторанний бізнес зокрема є важливою складовою економічного фронту, який забезпечує роботою людей та сплачує податки до бюджету. Вінницькі заклади з перших днів повномасштабного вторгнення активно включились у допомогу, безкоштовно годуючи ВПО, бійців та волонтерів. І ми сподіваємось, що цей наш новий спільний продукт, – гастромапа “Смачна Вінниця”, – стане додатковим інструментом та імпульсом у їх роботі», – каже голова ГО «Вінницька асоціація гостинності ХлібСіль» Інна Кривешко.

Прикметно, що вінницька гастромапа – перша друкована карта, адаптована до реалій воєнного часу. У ній розміщені позначки про заклади, які функціонують як тимчасові укриття під час повітряних тривог. За словами директора департаменту маркетингу міста та туризму Олександра Вешелені, саме ресторанні заклади одними з перших відгукнулися на запит міської ради щодо забезпечення додаткових місць для укриття тих, хто прогулюється містом у денний та вечірній.

"Досвід нашої взаємодії позитивно оцінила професійна спільнота гостинності України, і ми маємо шанс ще більше привернути увагу до соціальної відповідальності вінницьких рестораторів і їхню включеність в розвиток туристичної пропозиції міста. Ще кілька років тому було складно порекомендувати нашим гостям місця, які обов’язково варто відвідати для відчуття “смаку” Вінниці. З того часу сформувався певний перелік must eat і must drink, який варто спробувати у Вінниці: страви подільської кухні, страви з вишнею, солодощі, настоянки, вінницьке вино чи пиво. Віднині ми маємо ретельно скомпоноване й авторитетне видання (онлайн та офлайн), яке може швидко зорієнтувати любителів гастрономічних вражень та атмосферних закладів, – відзначив очільник департаменту Олександр Вишелені.

Туристична гастромапа є логічним продовженням проєкту Вінницький стандарт гостинності. Відповідно основу мапи склали заклади-підписанти меморандуму ВСГ, які вже впроваджують 8 кроків до серця гостей. Також при відборі зверталася увага на наявність у меню автентичних страв, на атмосферу та рівень сервісу як важливих складових туристичних вражень. 

"Найперше, що варто спробувати, відвідуючи Вінницю, – це легендарні страви подільської кухні (картопля по-уланівськи, зіньківська ковбаса та вінницьке сало), а також страви з вишнею (наприклад, борщ), що є вінницьким гастросимволом. Заклади, де є подібні страви, позначені у гастромапі двома піктограмами: вишеньками і шматочком сала", - йдеться у повідомленні.

Також біля кожного із закладів гостинності укладачі вказали фірмову страву. Це деталь, що розкриває концепцію, формат та середній чек закладу. Серед суто локальних позицій – старовінницький суп з телятиною в тісті, форшмак «Єрусалимка», пивна юшка з білими грибами, щічки яловичі з вишнею, подільський улич, манзарі з домашнім сиром та зеленню і навіть хачапурі по-подільськи.

Перебуваючи у Вінниці можна скуштувати авторські інтерпретації:

  • котлети по-київськи,
  • кримського чір-чіра з телятиною,
  • польського журека у свіжоспеченому хлібі,
  • мексиканського фахітос,
  • французького сиру фурм д’Амбер із запеченою грушею,
  • італійської пасти Карбонара в головці пармезану.

Цільова аудиторія проєкту – це перш за все вінничани, які під час воєнного стану через обмеження власних туристичних поїздок можуть краще пізнавати рідне місто. Таким чином вони отримують туристичний досвід, не покидаючи Вінниці.

Також проєкт спрямований на аудиторію внутрішніх туристів і ВПО. Адже подорожі – це змістовний відпочинок, який дозволяє трохи відволіктися, покращити психологічний стан та отримати яскраві враження.

Де її можна отримати?

Для безкоштовного розповсюдження видання розмістять у закладах-учасниках гастромапи, музеях, центрах дозвілля, найпопулярніших готелях та під час екскурсій. Онлайн-версію туристичної гастрономічної мапи «Смачна Вінниця» з переліком місць поширення друкованої версії можна переглянути за посиланням.
 

"Друкована мапа – це лише початок нашої системної роботи з закладами гостинності. У зимово-весняному міжсезонні ми розвиватимемо популярний напрямок гастроекскурсій і допомагатимемо автентичним та концептуальним закладам знаходити нових поціновувачів", – розповіла директорка КП “Офіс туризму Вінниці” Тетяна Маєвська.

Поділитися :