Новини

Соціальне підприємництво в дії: у Вінниці студія краси спрямовує частину прибутку на підтримку постраждалих від насильства жінок

11 червня 2021, 14:08

Для них проводитимуть тренінги та майстер-класи, що допоможуть таким жінкам стати економічно спроможними та матеріально незалежними.

За даними Мінсоцполітики, сьогодні кожна 5 жінка в Україні стикається з різними формами насильства. Так, протягом 15 років з чоловіком-тираном жила 38-річна вінничанка Тетяна. Подружжя разом виховувало двох дітей. Вийти з цих стосунків жінка наважилась 3 роки тому. З того часу, зазначає Тетяна, вона живе повноцінним життям.

"Я хочу розповісти свою історію, підтримати інших жінок, постраждалих від домашнього насилля. Хочу довести що все-таки вихід є з цього кола, що його потрібно розривати, не потрібно зациклюватись і коли на тебе тиснуть постійно – і фізично, і морально, і психологічно – головне не втратити себе. Треба зрозуміти, для чого ти живеш, зрозуміти, що в тебе є діти, ти приклад для них, потрібно щось змінювати. Я прожила зі своїм чоловіком 15 років, одразу це якось не помічалося, тому що це був початок сімейного життя, час для того, щоб зрозуміти одне одного. 3 роки ми вже вільні, діти мої посміхаються. Зараз ми живем повноцінним життям", – розповіла Тетяна.

У Вінницькій області за минулий рік на гарячу лінію з протидії домашньому насильству звернулося понад 12 тисяч вінничанок, – зазначає Голова правління організації "Джерело надії" Алла Студілко. Тобто число тих, хто готовий відкрито говорити про проблему зростає, відповідно, їх треба підтримати у різних спосіб. 

"У цій темі наша організація працює вже більше 12 років і ми добре знаємо, настільки важливо жінкам, які страждають від домашнього насильства або перебувають у групі ризику, мати матеріальну спроможність забезпечувати себе і бути незалежною", – зауважила Алла Студілко.

Для допомоги жінкам, постраждалим від домашнього насилля, у Вінниці відкрили перше соціальне підприємство. Естет-студія "Джерело краси в Монако" направлятиме відсоток зі свого прибутку на освітні заходи ГО "Джерело надії", яка опікується тими, хто постраждав від насильства. Спеціалістка Програми з протидії та запобіганню гендерно зумовленому насильству Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Анна Цицак зазначає, що наразі соціальні бізнеси допомагають у питанні незалежності жінок. Оскільки, щоб жінка могла заробляти і бути незалежною, потрібні умови та можливості. Каже, що відкрили 3 соціальні підприємства в українських містах, а тепер вітають вінницьку ініціативу.

"Зараз ще триває новий конкурс на заснування соціальних підприємств. Будь ласка, ви можете подаватися на цей конкурс, якщо ви знаєте, як боротись з домашнім насильством, якщо у вас є класна бізнес-ідея", – наголосила Анна Цицак.

Як повідомила Анна Цицак, досягти такої співпраці із бізнесом вдалося в рамках проєкту "Посилення національних і регіональних механізмів побудови адаптивної, підзвітної та економічно ефективної системи протидії і запобігання насильства за ознакою статті". За кошти фонду ООН та української фундації громадського здоров’я, в рамках проєкту, для салону закупили професійне обладнання для надання педикюрних послуг. Водночас працівниці салону краси пройшли навчання з питань протидії насильству. У студії краси планують також надавати послуги постраждалим від насилля жінкам.

"Ідея соціального підприємства – це співпраця громадської організації і бізнесу. Ми будемо реалізовувати програми, тренінгові навчання, майстер-класи для жінок, де вони будуть підвищувати внутрішній потенціал, професійну майстерність задля того, щоб жінка була економічно спроможною, матеріально незалежною і жила без ситуацій насильства в сім'ї", – зауважила Алла Студілко.

На рівні міста також є підтримка соціальних бізнес-ініціатив. Вінниця першою в Україні затвердила Програму розвитку соціального підприємництва на території Вінницької міської ТГ на 2020-2022 роки, – розповіла заступниця міського голови Галина Якубович.

"Депутатським корпусом Вінницької міської ради була прийнята Програма сприяння соціальному підприємництву. У нас є в місті декілька соціальних підприємств у різних галузях. Це колишні учасники АТО/ООС, які створили соціальні підприємства. Це допомагає військовослужбовцям, які пішли в запас після бойових дій. Ми вдячні бізнесу, що вони починають це робити на успішних підприємствах, які вже працюють", – каже Галина Якубович.

Амбасадоркою соціального підприємництва для жінок, які постраждали від домашнього насилля, обрали благодійницю та депутату облради Людмилу Станіславенко. Вона каже, що для неї це величезна відповідальність. А головна місія у цьому статусі – довести, що жінкам, які опинились у ситуації безвиході, є кому допомогти. Що терпіти знущань не можна і потрібно обирати себе та своїх дітей. А у Вінниці є ті люди, які підставлять плече і підтримають.

Фото: ТОВ "АВР Фенікс"

Поділитися :