Новини

"Ти нащо туди поїхав? На Лондонському асфальті полежати?": колишній розвідник з Вінниччини подолав 42-км марафон

24 квітня 2023, 09:19

Пробіг цю дистанцію Роман Кашпур на протезі. Втратив ногу поблизу Марʼянки у 2019 році, коли наступив на міну. 

Своїм досвідом Роман поділився на ФБ-сторінці. Каже, що за весь час забігу не зупинявся ні разу. Але на 39-ому кілометрі все ж спішився і йшов майже два кілометри.

"Ходьба відновила кровообіг, дихання стало частішим, а енергетичні гелі та тоніки повернули все на свої місця і останні два кілометри, я хоч і накульгуючи, але здолав....порада: не зупиняйтесь, біжіть, йдіть, але не зупиняйтесь..." - розповідає марафонець.

43-ій Лондонський Марафон (TCS London Marathon) пройшов у Великобританії 23 квітня. До забігу Роман готувався останніх три місяці по 2 години на день. Настанови й завдання тренерки отримував по відеозв'язку. 

Роман Кашпур каже, що під час забігу (у моменти, коли було особливо важко) згадував про побратимів - загиблих та живих, а також думав, що б йому сказав Валерій Залужний, якби той вирішив здатися:

"А що скаже Залізний Генерал? Типу ти нашо туди поїхав? На Лондонському асфальті полежати? В той же ж момент ставало страшно і соромно, тому потрібно було бігти... Я свято вірю що всі з ким я воював, котрі загинули, вели мене сьогодні і не давали впасти! А всі живі прикривали спину, поки був забіг!"

Подолав 42 км марафону Роман і щоб надихнути інших захисників, які втратили кінцівки, не здаватися:

"Не опускайте рук. Вставайте і шукайте себе, пошук це вже реабілітація. Пам'ятайте: Ви вижили, а багато наших братів та сестер ні! Тому впершу чергу, в пам'ять про них живіть, бо нам будувати цю країну далі...будувати так як хотіли вони, будувати так, як ми хочемо залишити її нашим дітям! Боріться...."

Також Роман додає, що планує і далі брати участь у забігах: "Справжній хардкорний Марафон ще попереду".

Поділитися :