Новини

У холі Вінницької міської ради відкрили інтерактивну фотовиставку "Українська Антарктида: історія та сучасність"

22 вересня 2021, 12:32

Діятиме експозиція до 29 вересня.

Виставка присвячена історії української антарктичної станції, – розповіла заступниця директора департаменту культури Ганна Ковальчук. На світлинах можна побачити працівників станції, в тому числі те, як вони відкрили крижану печеру висотою з 5-поверховий будинок. Також на фото зображені тварини, які живуть поблизу станції: морські леопарди, слони, пінгвіни – є й підводний світ Антарктиди, у якому досі відкривають нові для науки види тварин та рослин. На одній зі світлин – момент підняття над станцією українського прапора 6 лютого 1996 року.

"Ми дуже горді тим, що ця виставка в нашому місті буде тривати декілька днів. Це дуже важливо, адже наука – це розвиток держави. Тому перш за все я хочу подякувати Національному науковому центру в особі Євгена Дикого за те, що вони нам подарували ось такий сюрприз. Ця виставка говорить про досягнення українських полярників, адже їхні дослідження виходять у всесвітній масштаб", – розповіла Ганна Ковальчук.

За словами директора Національного антарктичного наукового центру, морського біолога Євгена Дикого, – який був присутній на відкритті виставки – уже 25 років українці та українки щороку вирушають в річні експедиції, щоб досліджувати Антарктиду, підтримувати безперервні спостереження та забезпечувати роботу станції.

"Ця виставка весь рік мігрує по Україні. Ми відкрили її вперше 6 лютого цього року. Це історична, пам'ятна дата: 6 лютого 1996 року, тобто рівно чверть століття тому в Антарктиді було піднято український прапор над колишньою британською базою "Фарадей", яка з цього дня з'явилась на картах світу як станція "Академік Вернадський", – зауважив Євген Дикий.

На світлинах можна побачити один з напрямків досліджень на станції – вивчення космічної погоди. Створений українськими фізиками іонозонд діє як радар, який кожні 15 хвилин "сканує" дані про стан іоносфери – того найвищого шару атмосфери, де сонячний вітер стикається з магнітним полем Землі, створюючи полярне сяйво. Є й фото однієї з перших будівель британської станції – Хатина Ворді, названа на честь шотландського геолога і полярного дослідника Джеймса Манна Ворді. Зараз це музей, який щороку відвідують сотні туристів. Пан Євген додає, що він особисто вже двічі був у полярній експедиції  і щоразу це нові відкриття.

"В Україні лише одна полярна станція, і тому ми не можемо собі дозволити розкіш спеціалізувати її лише на чомусь одному. У нас це майданчик, який має бути відритий для українських науковців усіх спеціальностей. Тому там дуже широкий спектр досліджень, які загалом вкладаються в два русла. Це науки про землю (геофізика, зокрема вивчення магнітних полів Землі), звичайно, дослідження атмосфери і формування клімату. Там ми працюємо безпосередньо "на кухні" світового клімату, тому що саме полярний регіон дуже значною мірою визначає процеси, які відбуваються на всій планеті. Другий широкий напрям – це науки про життя", – додав Євген Дикий.

Нагадаємо, діятиме експозиція до 29 вересня. Тож усі охочі можуть побачити світлини з наукової станції, дізнатися більше про історію української антарктичної станції, про роботу українських полярників та неймовірну красу Антарктиди.

Поділитися :