Новини

У Вінниці обговорили проєкт бюджету міської територіальної громади на 2021 рік

9 грудня 2020, 10:26

Загальна сума бюджету Вінницької громади на наступний рік - 4645,7 мільйонів гривень, що на 6,3% більше бюджету поточного року. Видатки, як і раніше, залишились соціально спрямованими. 

Як інформують на сайті Вінницької міської ради, 8 грудня пройшли громадські слухання з приводу обговорення проєкту бюджету Вінницької міської територіальної громади на 2021 рік. 

Загальна сума бюджету за доходами на наступний рік - 4645,7 мільйонів гривень, що на 6,3% більше бюджету поточного року. При формуванні бюджету основна роль - у загального фонду, від власних і закріплених доходів планують отримати близько 3,5 мільйонів гривень, що на 8,6% більше, порівняно з минулим роком.

Основними бюджетоутворюючими податками у 2021 році залишаються податок на доходи фізичних осіб, плата за землю, акцизний податок, єдиний податок і податок на нерухоме майно.  

На формування бюджету 2021 року вплинуло декілька факторів:

  • проведення адміністративної реформи та утворення на місцях нових територіальних громад згідно з розпорядженнями Кабінету Міністрів України; 
  • зміни окремих положень бюджетної децентралізації;
  • вжиття заходів по боротьбі з COVID-19, які обмежили діяльність суб'єктів господарювання;
  • підвищення мінімальної заробітної плати та ставки працівника І тарифного розряду в 2021 році на 25,5 % без забезпечення видатків відповідними джерелами фінансування;
  • надання підтримки малому і середньому підприємництву через оподаткування, що вплинуло на наповнення місцевих бюджетів.

Видатки, як і в попередні роки, залишились соціально спрямованими. 

"Загальна сума видатків бюджету на фінансування соціально-культурної сфери та заходи, пов'язані з соціальним захистом населення, складають майже 57 %. У 2021 році з бюджету Вінницької територіальної громади вже будуть фінансуватися заклади освіти, культури, охорони здоров'я шести сільських приєднаних громад, а це Вінницько-Хутірська, Великокрушлинецька, Гавришівська, Малокрушлинецька, Писарівська, Стадницька. На їхнє утримання у бюджеті передбачено 58,6 мільйонів гривень", - розповів заступник міського голови Андрій Очеретний.

Видатки загального фонду повністю забезпечують потребу у поточних видатках галузей. Їх обсяг становитиме 3487 мільйонів гривень. У бюджеті в повному обсязі врахована потреба в коштах на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери і проведення розрахунків за енергоносії та комунальні послуги, які споживаються бюджетними установами.

В 2021 році заклади усіх рівнів надання медичної допомоги отримують пряме фінансування від Національної служби здоров'я України. Разом з тим держава не забезпечує надання всіх медичних послуг відповідно до потреби. Тому роль місцевих бюджетів у цьому питанні залишається вагомою. На 2021 рік на галузь "Охорона здоров'я" в проєкті бюджету передбачають 214,1 мільйонів гривень, що майже втричі більше бюджету 2020 року.

У зв'язку з пандемією COVID-19 у проєкті передбачають 74,6 мільйонів гривень на придбання медикаментів, засобів індивідуального захисту, оплату послуг та облаштування кисневих точок, ремонт апаратів штучної вентиляції легень та на виплату муніципальної надбавки працівникам закладів охорони здоров'я у першому кварталі 2021 року на умовах, які діють у грудні 2020 року.

Видатки по захищених статтях також мають значну частку у видатках загального фонду бюджету (68,8%). Обсяг видатків по галузі "Освіта" на 2021 рік визначили в обсязі 1619,4 мільйонів гривень, що на 27,4% більше проти планових показників 2020 року. У проєкті бюджету 2021 року видатки на соціальний захист та соціальне забезпечення передбачені в обсязі 160,3 мільйонів гривень, що на 70% більше показників поточного року.

На забезпечення роботи житлово-комунального господарства на 2021 рік в загальному та спеціальному фондах бюджету планують виділити 754,5 мільйони гривень. Для стабільної та безпечної роботи міського транспорту в бюджеті заплановано 299,1 мільйонів гривень, що на 5,5% більше попереднього періоду.

"Підсумовуючи інформацію по проєкту бюджету, хочу сказати, що бюджет 2021 року є бюджетом стабільності, тому що по всіх галузях, які отримують кошти з бюджету, заплановано необхідні видатки для їхнього стабільного функціонування. Щодо бюджету розвитку, то видатки розвитку заплановані в сумі 843,2 млн грн, його частка в загальному обсязі бюджету становить 18%, тобто є дещо меншою порівняно з показником поточного року", – зауважила директорка департаменту фінансів міської ради Наталія Луценко.

Поділитися :