Новини

У Вінниці понад п’ять тисяч пацієнтів пройшли реабілітацію після COVID-19

8 квітня 2021, 16:55

Наразі у Вінницькому обласному диспансері радіаційного захисту населення зайнято 80% ліжок для пацієнтів з постковідним синдромом.

Як розповіла "Місту над Бугом" директорка Вінницького обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення Світлана Голодюк, 5280 пацієнтів, які перехворіли на коронавірус, пройшли реабілітацію у стаціонарі диспансеру протягом чотирьох місяців. Це вінничани, яких перевели до закладу одразу зі стаціонарів ковідних лікарень, а також ті, кого на лікування постковідного синдрому направили сімейні лікарі. За її словами, наразі у диспансері є 100 ліжок для пацієнтів з постковідним синдромом, 80% з яких наразі зайняті.  

"За грудень і за перший квартал проліковано 5280 пацієнтів. Це цифра тільки по стаціонару. Спочатку стаціонар був на 50 ліжок, потім - 80, і уже з цього року - 100 ліжок розгорнуто на постковідну реабілітацію. Збільшилась кількість пацієнтів до гастроентеролога і до ендокринолога зі скаргами після перенесеного ковіду з ускладненнями по цих органах і системах. Також у нас є реабілітаційне відділення. На реабілітацію приходять пацієнти, які перенесли під час ковіду чи після нього інсульти. Вони можуть пройти її як стаціонарно, так і амбулаторно", - розповіла Світлана Голодюк.

Лікарка зазначає, якщо раніше пацієнтами диспансеру були лише люди похилого віку, то зараз такої допомоги потребують і ті, кому за 30-ть. Також пані Світлана наголосила на тому, що у пацієнтів після ковіду загострюються хронічні хвороби.

"Якщо на початку досвіду постковідної реабілітації були люди старшого і похилого віку, то сьогодні це більш молоді люди і люди середнього віку. Їх небагато таких, але вони є - раніше не було. На першому місці це серцево-легеневі ускладнення, враження шлунково-кишкового тракту, ендокринологічні проблеми. В першу чергу ковід вражає органи-мішені. Якщо до ковіду в пацієнта були якісь хронічні захворювання, це обов'язково загострюється", - зауважила Світлана Голодюк.

Потрапляють пацієнти до обласного диспансеру радіаційного захисту населення двома маршрутами, - зазначила директорка закладу. Це переведення киснево-залежних пацієнтів з ковідних лікарень та за направленням сімейного лікаря.  

"Перше - це переведення пацієна з "ковідної" лікарні. Є маршрут, розроблений спеціалістами, які пишуть листа на Департамент, він формує наказ, і такого пацієнта перевозять швидкою допомогою до нас. Це кисневозалежні пацієнти, які потребують кисневої підтримки. У них уже ПЛР негативний, але вони потребують додаткової реабілітації. А також пацієнти, які вже пройшли лікування і знаходяться на обліку у сімейного лікаря. Якщо лікарі бачать, що такий пацієнт потребує стаціонарної допомоги, що вже не справляється амбулаторно, він формує електронне направлення, робить ПЛР- чи ІФА-тест і з цими результатами приходить на госпіталізацію", - додала Світлана Голодюк.

Якщо у пацієнта підписана декларація з сімейним лікарем та є електронне направлення, то консультацію у диспансері радіаційного захисту населення він отримає безплатно. Якщо договір з лікарем не укладено, послуги можна отримати на платній основі.

Поділитися :