Новини

У Вінниці презентували поштову марку «Два міста - одне серце. Кельце. Вінниця»

11 листопада 2022, 13:13

Це перша марка з тематичної серії «Побратими».

Церемонія спецпогашення марки відбулась у Музеї української марки імені Якова Балабана, 11 листопада, коли дружня Польща святкує День Незалежності.

Ідея випускати у Вінниці поштові марки, конверти й листівки на знак подяки містам-побратимам, які з початку повномасштабного вторгнення Росії допомагають українцям, і зокрема вінничанам, виникла у міського голови Сергія Моргунова. Першу марку випустили на честь польського міста Кельце, з яким Вінниця вже 64 роки має побратимські стосунки. На ній зображено дружнє рукостискання, забарвлене у кольори державних прапорів – України та Польщі всередині великого серця, що б’ється у дружніх народів в унісон.

За словами Сергія Моргунова, після вторгнення Росії до України, муніципалітет саме міста-побратима Кельце першим відгукнувся і запропонував допомогу Вінниці. 

Я пам’ятаю 24 лютого, коли мені подзвонили очільники міст-побратимів Кельце і Паневежиса із двома питаннями: “Як у вас справи? Чим ми можемо вам допомогти?”. Це дуже дорого вартує. Я ніколи цього не забуду. І важливо, щоб вінничани не забули. Бо без підтримки демократичного світу, і, в першу чергу, наших найближчих сусідів, які не просто словами, а реально допомагають – нам би не вдалося тепер бути на переможних позиціях. Дякую від імені територіальної громади Вінниці за ту колосальну підтримку, яку здійснює польський народ і польський уряд! Вважаю, що тільки разом ми зможемо перемогти цю загрозу для всього цивілізованого світу, - сказав мер.

Презентаційний блок зберігатиметься у Музеї української марки ім. Якова Балабана. Як розповів директор Вінницької дирекції «Укрпошти» Володимир Шаловінський, наклад поштового блоку – 20 примірників, більшість з яких буде передано музейним закладам. Також примірник маркованого конверта надішлють до міста-побратима Кельце разом з листівкою, на якій відтворено художню аплікацію вихованців муніципального дитячого садка №34 м. Кельце.

Ця робота прибула до Вінниці навесні, разом з гуманітарною допомогою. Загалом, після повномасштабного вторгнення РФ, з польського міста-побратима Кельце до Вінниці надійшло понад 160 тонн гуманітарної допомоги. 

Ми дуже схожі з Кельце. Як по розташуванню, як по ментальності. Навіть поряд з Кельце є такий населений пункт як Вінниця. Там невелика кількість населення, но воно є. І марка дійсно Польща випустила марку з нашим президентом. Вона теж розійшлася дуже скоро. Польща підтримує нас у всьому. І дітей і наших жінок які поїхали від навали російської. І я впевнений, що ця марка, одна з перших з містом побратимом, яку випустила Вінниця. Вона покладе початок тому, що ми більше будемо спілкуватись саме за допомогою марок, один з одним, - каже  Володимир Шаловінський.

Марки можна придбати в Офісі туризму за попереднім замовленням

  • марка 100 грн
  • конверт 100 грн
  • листівка 30 грн
  • конверт зі штемпелем та маркою 200 грн

Поділитися :