Новини

У Вінниці пройде акція солідарності з ув'язненим в окупованому Криму журналістом Владиславом Єсипенком

1 липня 2021, 14:57

Захід відбудеться 6 липня у день суду над українським політв'язнем.

Як інформують в анонсі події у Фейсбук, акція “Свободу Владиславу Єсипенку!” розпочнеться о 18:00 на Європейській площі (біля Вежі).  

Стати її учасником можуть усі небайдужі вінничани. Організатори (Кримська правозахисна група, ZMINA, Національна спілка журналістів України) пропонують написати листи Владиславові, які будуть передані йому у СІЗО м. Сімферополя.

"Якщо ви живете в іншому місті, підтримайте Владислава участю в онлайн-флешмобі. Публікуйте свої фото з портретом Владислава у соцмережах разом із хештегами #FreeYesypenko та #CrimeaisUkraine та пишіть, в якому населеному пункті зроблені ці фото. Електронні листи для Владислава просимо надсилати на пошту info.crimeahrg@gmail.com", – інформують організатори.


Владислав Єсипенко – позаштатний журналіст Радіо Свобода (проєкту Крим.Реалії). Як інформують на сайті радіо, він висвітлював соціальну й екологічну проблематику, знімав опитування кримчан. 10 березня 2021 року був затриманий співробітниками ФСБ Росії в Криму за звинуваченням у зборі інформації "в інтересах спецслужб України", а також у зберіганні в автомобілі "саморобного вибухового пристрою".

Майже місяць до Єсипенка не допускали незалежних адвокатів. Згодом на сайті російського державного телеканалу "Крим 24" опублікували інтерв'ю з затриманим журналістом. На ньому Єсипенко говорив, що знімав на півострові для проєкту Крим.Реалії, а також сказав, нібито дублював відзняте відео українським спецслужбам. 

"На засіданні суду в Сімферополі, куди був допущений незалежний адвокат, Владислав Єсипенко заявив про тортури з боку російських спецслужб. Там же Єсипенко відмовився від адвоката за призначенням. Міністерство закордонних справ України, український омбудсмен, Європейська і Міжнародна федерації журналістів закликали негайно звільнити Владислава Єсипенка і зняти з нього всі обвинувачення", – повідомляють на сайті "Радіо Свобода".

Поділитися :