Новини

У Вінниці пройшов тренінг "Основи поводження з ПТРК і гранатометами"

17 травня 2023, 11:00

Захід з основ поводження з гранатометами і ПТРК, організатором якого є Благодійний фонд Сергія Притули, провів на базі Центру Готовності Цивільних 14 травня полтавський інструктор Дмитро Горішній. Головна мета цього заходу полягала у підготовці населення до можливої взаємодії зі зброєю.

Тренінг "Основи поводження з гранатометами та ПТРК" вразив учасників та учасниць різноманіттям гранатометів, про кожен з яких розповів інструктор Горішній Дмитро. У коментарі Радіо "Місто над Бугом" розповів, що розробляв інструктаж так, аби він був максимально зрозумілий для більшості присутніх, а не тільки для військових. Також, за словами Дмитра Горішнього, він до 2014 року був цивільною людиною, тож доводилось опановувати спеціальність самотужки. Саме через розуміння наскільки складно навчити пересічну людину всім тонкощам поводження зі зброєю він й запустив свої інструктажі.

Як зауважив Дмитро, знання здобуті у період "дивної війни" з 2015 по 2022 лягли в основу його тренінгів для цивільних та військових, які вступили у ЗСУ після 24 лютого 2022року. 

"Цілком очевидно, що активна фаза використання своїх знань та навичок пішла з 2022р. коли на це був максимальний запит, бо до 2022 також займались, але так, легесенько на раслабоні, тому що були професійні кадрові контрактники, які не потребували цього, а саме з 22, фактично з перших днів, побачивши чергу біля військомату поїхав працювати по блокпостам, дивитися, що там треба хлопцям допомогти", - коментує інструктор.

Головною "фішкою" заходу стала презентація навчального симулятору на базі гранатометів РПГ-7 та РПГ-22, а також ПТРК "Фагот". Симулятор був розроблений за власною ініціативою Дмитра та його знайомих задля економії цінних боєприпасів на ПТРК, а також для роботи в будь-яких умовах. Ідея створення застосунку прийшла до Горішнього ще в 2015-му році. Особливо корисним застосунок проявив себе після початку повномасштабного вторгнення, коли до лав збройних сил стало багато тисяч нових службовців і службовиць й витрачання навіть РПГшних боєприпасів стало непомірною розкішністю. 

"В полі що ми маємо? Ну ОК, я домовлюсь з сільським головою, щоб він дав нам ділянку поля в 600м на якому я поставлю ящик і підлеглий зробить постріл дорогоцінною керованою ракетою. Однією єдиною по нерухомому об’єкту і після цього я його буду відправляти на "нуль", де він буде виконувати бойові задачі. Ну звичайно це не є ефективно. Вчитися в бою не є правильно", - зазначає Дмитро Горішній

Прокоментував захід і один з його учасників - Богдан Куценко. Чоловік з 2014 року проводить волотерську роботу, допомагаючи ЗСУ. Більшу частину 2022 року провів в зоні бойових дій в якості  військового журналіста, висвітлюючи збройну агресію росії проти України. На думку Куценка, що такі заходи необхідні як Україні в цілому, так Вінниці зокрема. 

"Ми всіляко вітали відкриття цього Центру, тому що не у всіх містах України вони є і нам дуже, вважаю, пощастило, що у нас дієві люди в Вінниці, які долучилися до цього. Тому що це велика робота насправді. І також велика робота знайти хороших інструкторів, і вони всі не живуть в Вінниці, як правило, їх треба сюди привести. Це і витрати і логістика" - каже Богдан Куценко

Волонтер також зазначив, що підготовка цивільних необхідна, адже бувають випадки, коли у зону бойових дій відправляють фактично цивільних людей без належної підготовки. Тож створення таких центрів є вкрай необхідним за нинішніх умов.

"Тобто це все важливо і дуже важливо, хоча б, знати принцип із чого воно складається, як з ним поводитись, тобто, я вважаю, що для українського суспільства і в майбутньому буде дуже корисна штука, тому що наш цей «прекрасний» одвічний ворог наш сусід він нікуди не дінеться. Однозначно варто сьогодні дивитися, читати, намагатися довідатись про військову підготовку, тому що кожен із нас може через місяць опинитися на місці тих, хто сьогодні воює і часу на підготовку дуже мало, насправді", - розповідає Богдан.

Центр Готовності Цивільних. Вінниця проводитиме навчання для цивільного населення військовій підготовці і в майбутньому. Пройти реєстрацію на майбутні заходи можна за посиланнями: 

 

 

Поділитися :