Новини

У Вінниці розробляли модель доступного житла          

13 вересня 2022, 12:57

У серпні та вересні у Вінницькій міській територіальній громаді влаштували два воркшопи під час яких фахівці, об’єднавшись у групи, розглядали різні опції, які допомогли б здешевити вартість житла. 

Як ідеться у повідомленні міської ради, наразі, повномасштабна війна та міграція ВПО актуалізували питання допомоги мешканцям у покращенні житлових умов. Тож під час воркшопів фахівці шукали варіанти здешевленню вартості житла.

Закордонні експерти Урс Томанн та Юлія Заломайкіна розповіли про досвід, у німецьких та швейцарських містах, визначення цільових аудиторій та формуванням якостей доступного житла. Тимчасово виконуючий обов’язки директора «Інституту розвитку міст»  Назар Коваленко зазначив, що за ці два воркшопи визначили багато викликів. Зокрема досліджували, як зробити дешевшим вже наявне та створювати нове доступне житло. Розглядали можливість разом з містом співфінансувати   житла для своїх працівників.

Обговорювали, які додаткові ресурси можна залучати для створення доступного житла, враховуючи обмеженість міського бюджету, як не втрачати важливих якостей житла, роблячи його фінансово доступним. Фахівці Агенції просторового розвитку  зазначили, що найкраще створювати таке житло у районах з розгорнутою інфраструктурою. Наприклад, у нас є гуртожитки, які не використовуються, недобудовані чи непрацюючі адміністративні будівлі. Ми також намагались зрозуміти, чи можливо ці об’єкти адаптувати під доступне житло, щоб не будувати щось зовсім нове, - каже Назар Коваленко.

Далі планується робота експертів з команди CANactions, опрацювання результатів воркшопів та фіксування нюансів, які необхідно доопрацювати. Це надасть можливість сформувати Модель доступного житла для Вінниці, яку у майбутньому потрібно тестувати на конкретних локаціях.

Поділитися :