Рік на базі Вінницької харчосмакової фабрики варять живе пиво під торговою маркою Barley&Hops. Нещодавно виробництво розширили, і це дозволило виготовляти майже вдвічі більше хмільного напою. Планують відкриття фірмових магазинів у різних районах міста та презентацію нових видів пива.
Комерційний директор та співвласник Вінницької харчосмакової фабрики Сергій Семенюк розповів Vinnytsia.city, що для того, аби зробити пиво потрібно лише чотири інгредієнти: вода, солод, дріжджі та хміль.
«Ми працюємо за німецьким законом пивоваріння, який говорить про те, що в пиво не можна додавати того, що не є натуральне. Тому наше пиво – без домішок, без стабілізаторів і прискорювачів бродіння. Стараємося робити натуральну якісну продукцію за доступною ціною», – розповів Сергій Семенюк.
Минулого літа починалось все з чотирьох видів пива, а зараз у Вінниці варять уже шість. Продукт виготовляють на сучасному обладнанні угорської компанії ZIP Technologies, а сировину привозять з Австрії та Словаччини. Лінія виробництва повністю автоматизована, і в процесі варіння залучено лише чотири людини.
Тож зараз у Вінниці можна скуштувати такі види вінницького пива:
«Хтось любить пиво з явно вираженою гірчинкою, хтось – світле. У кожного клієнта свій смак, тому ми робимо різні види продукту. Мабуть, трійка лідерів про продажах, це “Блонд-ель”, пшеничне пиво «Голд-ель» і “Вінниця лагер”. Решта – більш крафтові види», – розповів підприємець.
Пікові продажі пива припадають на літній період. Тож підприємство заздалегідь планувало придбати додаткове обладнання і збільшити об’єми виробництва вінницького пива.
«До повномасштабного вторгнення ми поїхали з братом в Угорщину, до виробника обладнання на завод ZIP Technology, і підписали контракт на купівлю ще п’яти ємностей. Але почалось вторгнення росії, і ми дуже довго думали з сім’єю (в нас сімейний бізнес), розширюватися чи ні, тому що це інвестиції, незрозуміло, що далі буде і як… Але вирішили, що інвестуємо. У нас був контракт з розстрочкою, але через війну довелося практично 100% одразу проплатити. Ми це зробили, завезли обладнання, своїми силами його встановили, самі все налаштували, запустили і почали варити», – пояснює Сергій Семенюк.
Тож якщо раніше могли варити приблизно 50-60 тонн пива щомісяця, то зараз вийшли на рівень 95-100 тонн. Об’єми залежать від сорту пива, яке виробляють.
Асортимент вінницького пива фабрика планує розширити вже до кінця цього року. Залежно від завантаженості, це буде одна чи дві позиції, але точно можна говорити про те, що з’явиться мюнхенський медовий хелес. Його тестову партію планують варити вже на початку жовтня.
«Поки ми не можемо поставити на виробництво щось нове, тому в усіх ємностях перебуває продукт. Взимку споживання пива зменшується. Невеликий спад починається вже в кінці вересня, і тоді в нас буде більше можливостей для експериментів. Тому якщо щось нове вийде, це буде не раніше грудня», – поділився підприємець.
У Вінниці пиво Barley&Hops можна знайти у багатьох закладах гостинності: «Чан монаха», «Red Moon», «Карабас», «Ліга Бар», «Нова провінція» та в інших барах і ресторанах. Але у цих закладах можна придбати і скуштували лише деякі види. Увесь асортимент Barley&Hops ексклюзивно представлений лише у фірмових магазинах. Поки що у Вінниці таких два (по вул. Замостянська, 5а і вул. Скалецького, 15), та незабаром має з’явитися ще кілька магазинів.
«Приємно, що наше пиво подобається, і за ним приїжджають з різних районів міста. У вихідні чи святкові дні у нас велике навантаження і великі черги. Тому плануємо відкрити невелику мережу з 5-6-7 магазинів у різних локаціях, щоб люди могли зручно добиратися. Для цього зараз активно шукаємо нові місця», – розповів Сергій Семенюк.
Barley&Hops позиціонує себе як локальний бренд, спрямований на розвиток у місті Вінниця та Вінницькій області. Крафтову продукцію вже завозили у Хмільник, Гайсин і Муровані Курилівці. Водночас пиво купують дистриб’ютори і з інших регіонів: Житомир, Умань, Київ, Одеса і навіть Миколаїв.
* Пам'ятайте, що надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров'я.