Новини

У Вінниці спеціалізований диспансер радіаційного захисту приймає пацієнтів з постковідними ускладненнями

14 грудня 2020, 16:55

Раніше заклад спеціалізувався виключно на реабілітації "чорнобильців". Наразі в диспансер можуть звертатися усі мешканці міста та області. 

Як розповіла радіо "Місто над Бугом" директор обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту Світлана Голодюк, в минулі роки заклад надавав допомогу реабілітаційного характеру, а цьогоріч є багато пацієнтів з постковідними ускладненнями, і вік таких людей від 30 до 50 років. Наразі диспансер розрахований на 100 стаціонарних ліжок. Це терапевтичне, хірургічне, неврологічне відділення і відділення реабілітації, а також щодня можуть приймати до 135 пацієнтів у поліклініці. 

"У першу чергу, звичайно, ми є "чорнобильська" лікарня і надаємо перевагу "чорнобильцям", але в ході реформи зараз до нас можуть звертатися пацієнти з усього міста й усієї області - кожен пересічний громадянин, який візьме направлення від сімейного лікаря і буде потребувати стаціонарної чи консультативної допомоги. Він може звернутися й отримати цю допомогу. Звертаються пацієнти дуже часто у зв'язку з COVID через постковідні ускладення. Це пацієнти і терапевтичні, і з серцево-судинними захворюваннями, з ускладеннями, які перенесли COVID. Це і міокардіти, і враження нервової системи. Сюди можна віднести загальну втомлюваність, роздратованість, болі у хребті, спині, кістках. Пацієнт не може зрозуміти, що його турбує", - розповіла Світлана Голодюк.

У Вінниці усі "чорнобильці" мають можливість проходити щорічні обстеження та лікуватися в обласному спеціалізованому диспансері радіаційного захисту, що знаходиться по вулиці Василя Стуса. Тут діє як поліклінічне відділення так і стаціонарне. Загалом у нашому місті мешкає 2 523 особи, які постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС. З державного та обласного бюджету на компенсації та пільги у цьому році було виділено більше 8,5 млн. грн. 

Додамо, 14 грудня, до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, 30 вінничан, які у 1986 році після вибуху в Чорнобилі, відзначили грошовими преміями, грамотами та подяками. 

Поділитися :