Новини

У Вінниці стартує І Міжнародний фестиваль хорового мистецтва імені Віталія Газінського

19 травня 2021, 13:45

Він мав відбутися ще минулого року, проте через пандемію його перенесли.

Фестиваль проходитиме в концертній залі Вінницької обласної філармонії. Захід відбуватиметься з дотриманням усіх протиепідемічних норм та вимог. Як зазначила в ефірі "Міста над Бугом" художній керівник та головний диригент Вінницького академічного міського камерного хору ім. В. Газінського Христина Бедзір одна, з ідей фестивалю полягає у тому, аби згуртувати кращі колективи та відкривати нові хорові імена. 

– Все одно ідея Фестивалю десь витала. Я розуміла, що потрібно започаткувати таку справу, яка буде щороку нагадувати про таку постать, згуртовувати у своєму колі кращі колективи, відкривати нові хорові імена.

Під час проведення фестивалю проходитиме онлайн-трансляція. Тож усі пошановувачі хорового мистецтва, які не потрапили концерт особисто зможуть переглянути його на культурному порталі міста VinCulture Code.

– Буде стрім на каналі нашого культурного порталу. Слідкуйте за новинами в соцмережах, обов'язково опублікуємо посилання для перегляду. Тому всі, хто не зможуть бути в залі, зможуть подивитися це наживо.

Захід проходитиме з метою збереження та популяризації кращих зразків національного хорового мистецтва та аби вшанувати пам'ять знаменитого вінничанина Віталія Газінського.

Нагадаємо, 1984 року Віталій Газінський створив у Вінниці камерний хор, який прославився на міжнародному рівні. Колектив виступав на конкурсах і фестивалях у Польщі, Угорщині, Франції та в інших країнах. А в серпні 1997 року на конкурсі поліфонічної музики в Італії хор було визнано найкращим виконавцем духовної музики і запрошено на особисту аудієнцію до Папи Римського Іоанна-Павла ІІ у Ватикан. Творчий колектив продемонстрував свою виконавську майстерність перед понтифіком і отримав від нього високу оцінку і благословення.

Поділитися :