Новини

У Вінниці створили мобільну команду для обслуговування людей з психічними розладами

26 липня 2021, 10:53

Для пацієнта та його родини усі послуги будуть безкоштовними. 

Як розповіла "Місту над Бугом" директорка Вінницького міського центру соціальних служб Наталія Добровольська, до складу мультидисциплінарної команди  входять лікарі - психіатр та психолог, медична сестра і соціальний працівник.  Вони приїжджатимуть додому до вінничан, які лікувались у стаціонарі психоневрологічної лікарні й допомагатимуть людям з розладами психіки адаптуватися до соціального життя.  

Львівська бізнес-школа впроваджу проєкт Швейцарії "Охорона психічного здоров'я в Україні". Вони оголосили конкурс, щоб громадські організації, а також управлінці з медичної та соціальної сфери взяли участь у проєкті. Пізніше з'ясувалось, що охочих було дуже багато. Тому ми пишаємось, що стали переможцями, - зізналась Наталія Добровольська.

Навчатимуть фахівців мультидисциплінарної команди на базі  обласного Центру «Громадського здоров’я» за підтримки ГО «Центр сприяння розвитку жіночої активності «Легко». Тут для них проводитимуть тренінги та семінари. Наразі мультидисциплінарна команда  працює у тестовому  режимі. 

Як зазначила директорка комунального некомерційного підприємства «Обласна психоневрологічна лікарня» Софія Кучерук, для пацієнта та його родини усі послуги безкоштовні. Направлення на отримання допомоги можна взяти у лікаря-психіатра або у свого сімейного лікаря.

Працівники почали виїжджати до пацієнта додому. Беруть, звичайно, згоду на те, що будуть їх супроводжувати. Спілкуються з пацієнтами, з їх родичами, щоб з'ясувати усі індивідуальні потреби. Медики разом з працівниками соціальної сфери намагаються розв'язувати проблемні питання. Також підтримують та навчають  рідних хворих: як з ними поводитись, коли і які ліки давати. З ними  працюють психологи, аби близькі хворих емоційно не вигорали. Намагаємось передати допомогу на амбулаторний рівень. Розпочинаємо з громади Вінниці, далі ділитимемося досвідом з громадами не лише Вінниччини, ай інших регіонів, - каже Софія Кучерук.

Наразі у Вінниці працюватиме одна мобільна команда, водночас згодом планують створити ще одну. Адже громадянам, які мають проблеми з психічним здоров’ям, необхідна підтримка і допомога, наголосила заступниця міського голови Галина Якубович.

Це такі перші кроки, але ми усвідомлюємо, що вони необхідні. Оскільки проблема актуальна та у громади є така потреба. Особливо у випадках, де родині необхідно мати такий супровід і ми намагатимемося зробити реєстр хворих. Хоч ми розуміємо, що він має бути закритим, - зазначила заступниця міського голови.  

Напередодні у міській раді підписали меморандум про співпрацю між міським центром соціальних служб, обласною психоневрологічною лікарнею, обласним Центром «Громадського здоров’я» та ГО «Центр сприяння розвитку жіночої активності «Легко». Саме вони опікуватимуться роботою мультидисциплінарної команди.

 

Поділитися :