Новини

У Вінниці відбулась перша зустріч-обговорення можливих сценаріїв розвитку Території SUN

26 квітня 2024, 17:34

Присутні обговорили результати першої з трьох професійних резиденцій, а саме – виклики, “червоні лінії”, наповнення простору і варіанти майбутньої концепції проєкту.

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, зустріч відбулась 24 квітня у Туристичному хабі Вінниці. На ній зустрілись представники фокусгрупи з підготовки концепції ревіталізації території колишнього дитячого санаторію ім. Коцюбинського.

Це черговий етап грантового проєкту «Platform of Action: розвиток Території SUN», покликаного сформувати та винести на широке обговорення сталу концепцію розвитку цього міського простору на Старому місті.

Раніше було проведене онлайн-опитування громадської думки, після якого розпочались професійні резиденції за участю місцевих і запрошених експертів з різних секторів. Перша з них на тему “Туризм, культурні й креативні індустрії” відбулася 12-14 квітня.

«Хоч перша резиденція мала бути тільки про наповнення, але через те, що запрошені експерти були з різних галузей, ми торкнулися комплексного бачення розвитку території. Під час резиденції провели глибинну екскурсію для експертів, які приїхали з інших міст України, познайомили їх з культурними інституціями у Вінниці, розповіли про програми, які тут існують – щоб вони мали комплексне бачення про контекст Вінниці. Також ми пройшли з експертами Територією Sun, щоб вони розуміли, з яким об’єктом працюємо. Далі тривала робота над концепцією та рішеннями. Зараз ми говоримо про короткострокові рішення, тому що триває війна. Але амбіційність цього проєкту і точки його зростання мають бути присутні, – розповіла Олександра Венславовська, співголова робочої групи, голова ГО «Мистецьке об’єднання “Плай”».

Перші напрацювання щодо можливих концепцій ревіталізації для присутніх представила кураторка резиденції Мар'яна Куземська – культурна менеджерка та координаторка напрямку місцевого розвитку незалежного аналітичного центру Cedos. Також Мар’яна координувала робочу групу з написання «Стратегії розвитку культури Львова 2025».

Загальна ідея проєкту - зробити з Території Sun своєрідний центр екології, культури і відновлення. Для цього експерти окреслили “червоні лінії”, чого точно не має там бути (що небажане):

  • нове капітальне будівництво (житловий комплекс, торгівельний центр, капітальна спортивна інфраструктура);
  • повна комерціалізація простору чи ресторан на воді;
  • “шашлики”, альтанки, кальяни;
  • прокат квадроциклів, мототранспорту;
  • контактний зоопарк, майданчик для вигулу собак;
  • атракціони, аніматори, надувні гірки, платний пляж, мотузковий парк;
  • стандартизований дитячий майданчик.

Натомість у пропозиціях експертів закцентовано на трьох складових:

  • екологічні практики (освітня програма для дітей та дорослих, сімейні програми, експериментальні майданчики для екоактивістів);
  • культура (фестиваль як опорна подія, мистецькі пленери, експозиція лендарту, поліфункціональний освітньо-подієвий простір - для камерних заходів, майстеркласів, арттерапії на базі існуючої інфраструктури);
  • туристичний центр як вхідний простір до Сабарівського лісу (можливість оренди обладнання, тематичні тренінги, реабілітаційні заходи тощо).

Андрій Очеретний, заступник вінницького міського голови і голова робочої групи, зазначив, що запропонований варіант концепції дозволяє широко охопити можливості Території SUN. Розглядати її не лише як майданчик для екотуризму й активного відпочинку, чи лише для культурних подій, а органічно поєднати ці два напрямки.

«Раніше озвучувалася думка, щоб залишити статус санаторію. Але не думаю, що це доцільно, тому що ця територія має працювати не для обмеженого кола людей. І однозначно там не може бути те, що погіршить і територію, і життя людей поряд. Тому всі ці “червоні лінії” дійсно мають бути враховані. При розробці майбутньої концепції потрібно думати, щоб був поштовх до розвитку інфраструктури туризму і культури; розуміти, як водні простори навколо адаптуються в цю територію (бо вони мають теж свою принаду)... У підсумку активності будуть пов’язані з широким колом зацікавлених аудиторій. І я переконаний, що можна напрацювати унікальний проєкт не тільки для нашого міста, а й для України», – зазначив Андрій Очеретний.

Наступні дві резиденції з експертами (за напрямами “екологія/ландшафт” та “архітектура/урбаністик”) відбудуться у травні. Їхні підсумки підіб’ють на таких же фокусгрупах, запросивши представників сфер екології та просторового розвитку з Вінниці. А далі організатори працюватимуть над самим документом - концепцією ревіталізації Території SUN.


Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :