Новини

У Вінниці відкрили денний центр соціально-психологічної допомоги жертвам домашнього насильства

10 лютого 2021, 11:58

Для його функціонування виконавчі органи міської ради передали приміщення площею 109 м кв. та 2 квартири для кризових кімнат.

Як інформують на фейсбук-сторінці міської ради, у 2020 році Вінниця стала переможцем конкурсу "Міста, вільні від домашнього насильства" від представництва фонду ООН у галузі народонаселення в Україні. У рамках проєкт у місті розпочав функціонувати денний центр соціально-психологічної допомоги. Для цього виконавчі органи міської ради передали приміщення площею 109 м кв. та 2 квартири для кризових кімнат.

Технічне оснащення цих об’єктів і навчання спеціалістів забезпечив фонд ООН у галузі народонаселення в Україні. Також він організує інформаційну кампанію з протидії домашнього насильства і забезпечить подальшу підтримку спеціалізованих служб. Міська територіальна громада, завдячуючи Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, залучила майже 1 млн грн на ці потреби, і робота продовжується. Наразі у приміщенні закладу зробили ремонт, закупили необхідне обладнання, техніку.

На базі центру працюватимуть кризові кімнати, де жінки разом із дітьми можуть перебувати не більше 10 діб. Це дасть можливість постраждалим, які зіткнулися з проблемою насильства, у денний час отримати психологічну підтримку, юридичні консультації, систему інтегрованих соціальних послуг, спрямованих на розвиток навичок безконфліктних сімейних комунікацій, розкриття внутрішнього потенціалу особистості. Також у центрі буде проводитися корекційна програма для жінок та дівчат, які постраждали від насильства, групи підтримки, тренінги та навчальні програми з метою якнайшвидшого подолання наслідків насильства.

"Найбільша проблема – це коли жінка, часто разом із дитиною, тікає від кривдника, опиняється просто на вулиці. Для цього створено кризові кімнати, які мають стати тимчасовим прихистком для постраждалих від насильства. Вони працюватимуть як тимчасовий притулок, де постраждалі жінки разом з дітьми зможуть перебувати до 10 діб та отримати психологічну та юридичну допомогу, харчування і засоби особистої гігієни", - розповіла директорка Вінницького міського центру соціальних служб Наталія Добровольська.

Додамо, з липня 2019 року у Вінниці функціонує мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства. У червні для цієї бригади міська рада придбала автомобіль. Це дало можливість оперативно реагувати на виклики людей, які зазнали домашнього насильства і потребують допомоги фахівців. Контакти: м. Вінниця, вул. Соборна, 50 т. (0432)67-04-60, 093-900-15-60, 098-900-15-60.

Фото: Facebook/Вінницька міська рада

Поділитися :