Новини

У Вінниці відкрили пам'ятну дошку Віталію Газінському – засновнику хору "Вінниця"

17 травня 2021, 12:15

Також у травні пройде І-й Міжнародний фестиваль хорового мистецтва імені Віталія Газінського.

Як інформують на фейсбук-сторінці міської ради, пам'ятну дошку заслуженому працівнику культури України, народному артисту України, почесному громадянину Вінниці Віталію Газінському відкрили 17 травня на фасаді будинку за адресою вул. Магістратська, 80. На відкритті меморіальної дошки були присутні вдова хормейстера Зінаїда Куркова, діти та онук, а також міський голова Вінниці Сергій Моргунов..

"Два роки тому не стало Віталія Івановича Газінського. Колектив хору, який він очолював, дуже поважав цю людину і вболівав за увіковічення його пам'яті. Знаком є те, що до мене звернулись представники колективу хору разом з вдовою Віталія Газінського Зінаїдою Володимирівною і підняли питання щодо створення меморіальної дошки та запровадження гарної традиції – Міжнародного фестивалю хорового мистецтва імені Віталія Газінського, який розпочнеться 19 травня. Адже саме Віталій Іванович приклав дуже багато зусиль для того, щоб колектив був таким, яким він є на сьогоднішній день", – наголосив міський голова.


Хор "Вінниця" засновано у 1984 році Віталієм Івановичем Газінським. До його складу увійшли викладачі, студенти, випускники музично-педагогічного факультету Вінницького педінституту, викладачі Вінницького музичного училища. З 1993 року колектив має статус міського та працює на професійній основі.

За час існування хор неодноразово представляв Україну на престижних європейських хорових конкурсах та фестивалях. За підсумками звітів майстрів мистецтв та народної творчості протягом 6 років хор "Вінниця" визнавався одним з найкращих у нашій державі. За високий рівень виконавської майстерності та професіоналізм у вересні 2008 року колективу міського камерного хору "Вінниця" було надано статус "Академічний".

У пам'ять про видатного музиканта з 2019 року Академічний міський камерний хор "Вінниця" носить ім'я свого засновника – Вінницький академічний міський камерний хор імені Віталія Газінського. 19 травня 2021 року заплановано проведення І-го Міжнародного фестивалю хорового мистецтва ім. В.І. Газінського.

Фото: Фейсбук/Вінницька міська рада

Поділитися :