Новини

У Вінниці виявили захоронення вояків Української галицької армії 1920 р.

11 вересня 2020, 16:41

По вулиці Стрілецькій, що на Замості виявлено кладовище вояків Української галицької армії 1920 р. Є припущення, що це найбільший український військовий цвинтар УГА не тільки в Україні, а й у світі.

За  інформацією Вінницької міської ради,  поховання розміщене на території пустиря, який межує із вінницьким «45-тим заводом». Ця земля у користуванні Вінницького гарнізону повітряних сил України. Під час розкопок історики знайшли ряди окремих поховань у трунах та кілька братських могил.  Святослав Шеремета,  директор Меморіально-пошукового центру «Доля», який займається розкопками, припускає, що це може бути одне з наймасовіших поховань вояків в Україні. Лише за три дні роботи  знайдено  декілька десятків поховань воїнів.

"Ми робоми розкопки - мета яких встановити наявність кладовища, що вже досягнуто першими днями роботи, і друге визначити межі кладовища на території військової частини. За нашими прогнозами до кінця тижня, перший етап може досягнути мети. Наступний етап необхідно буде проводити на території заводу", - зазначив пан Святослав.

     

Водночас директор  Центру історії Вінниці Олександр Федоришен розповів, що, більшість вояків УГА померли від епідемії плямистого тифу. Ідентифікувати загиблих важко, адже з санітарних міркувань їх хоронили без одягу.   Дослідники говорять що під час епідемії  тифу у 20- роках минулого століття загинуло  від 6,5 тисяч до 12 тисяч українських військових.  Як зазначив, Олександр Федоришин, жителі, які живуть поруч, або ж  працювали на 45- му заводі здогадувалися про ймовірність такого поховання,  і саме з їх допомогою вдалося чітко локалізувати місце поховань. 

«Є спогади, пов’язані з тим, що окрім керівництва заводу, тоді у радянський час знала міліція, знали КДБ, знала санстанція. Були приїзди, засипання вапном, вивезення, перевезення, тобто такі епізоди не документовані, але за матеріалами усних спогадів існують» - повідомив Олександр Федоришен .      

Нагадаємо, що активне обговорення ймовірних поховань на вулиці Стрілецькій почалось після старту будівництва багатоквартирного будинку на землі Вінницького гарнізону. Знайдений цвинтар розташований за кілька кварталів від місця зведення майбутнього будинку. Військові й забудовник сприяли приїзду пошуковців зі Львову і розкопкам. 

Зараз дослідники з меморіально-пошукового центру «Доля» кажуть, що ні на територію будівництва, ні поряд з нею цвинтар не розміщується. Ймовірно, що більша частина кладовища знаходиться на території «45-го заводу», про це свідчать документи з Вінницької міської управи 1919 року, коли створювалось кладовище для військових і підтверджують цю карту результати шурфування. 

Поділитися :