Новини

У Вінницькій філармонії відбувся І Міжнародний фестиваль хорового мистецтва імені Віталія Газінського

20 травня 2021, 15:42

Фестиваль стане щорічним і проходитиме навесні, у день народження митця.

Як розповіла художня керівниця камерного хору Христина Бедзір, у квітні минулого року Віталію Івановичу мало б виповнитися 75 років. До цієї пам’ятної дати колектив готував концертну програму, але через карантинні обмеження  її  вдалося виконати лише зараз. Для відкриття фестивалю  обрали твір "Stabat Mater" сучасного уельського композитора Карла Дженкінса, який є ровесником Віталія Газінського, та описує роздуми про скорботу Діви Марії під час страждань Ісуса на Христі. Для виконання цього твору вінницькі хористи запросили з Києва симфонічний оркестр "LaVirgola", художній керівник якого, диригент Назарій Якобенчук – вінничанин, раніше співав у хорі імені Газінського.

"Я пам'ятаю Віталія Івановича. Дотепер керуюсь його стилем праці, іноді – якимись жартами і взагалі психологією роботи з хором, з оркестром. Я дуже вдячний, що мене запросили сюди. Стосовно оркестру - зараз в нас досить великий склад, але нам прийшлося трошечки обмежитися, адже сцена замаленька. Я бажаю Вінниці, аби все ж таки побудували якийсь концертний зал, де б міг сісти повноцінний симфонічний оркестр", – розповів Назарій Якобенчук.

Відкриваючи перший Міжнародний фестиваль хорового мистецтва імені Віталія Газінського, заступниця міського голови Галина Якубович зазначила, що Віталій Іванович – це ціла епоха у мистецтві, людина, яка створювала позитивний імідж не лише для Вінниці, а й для України. Після смерті маестро його справу продовжують учні та колектив – вінницький камерний хор, який був ним заснований.

"Не дуже добре, що неповний зал, але це тільки вимоги карантинних обмежень. Радує те, що ми сьогодні змогли зібратись, що ми проводимо цей захід і в онлайн-режимі, і в офлайн-режимі. І хочу привітати нас усіх з такою подією, вже вінничани скучили за ними", – зауважила Галина Якубович.

Фото: www.vmr.gov.ua

Поділитися :