Новини

У Вінницькій міській ТГ провели аудит сільськогосподарських земель

15 липня 2021, 09:59

Проаналізували 7 тисяч 225 земельних ділянок на понад 8 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь.

1 мільйон 813 тисяч гривень щороку може отримувати бюджет Вінницької громади від оренди земельних ділянок, за які раніше їхні користувачі не сплачували податки. Такими є результати аудиту земель сільськогосподарського призначення поза межами населених пунктів на території Вінницької громади. Аудит провели фахівці компанії ТОВ "Вкурсі Агро" на замовлення Вінницької міської ради. Для того щоб зрозуміти, яку ж площу займають сільськогосподарські угіддя, після приєднання до Вінниці восьми 8 сусідніх сіл та селищ, хто їхні власники чи використовують землі за призначенням, чи сплачується земельний податок та скільки ділянок самовільно захоплені чи перебувають в тіньовій оренді.

Результати аудиту озвучили на спільній нараді у вінницькій мерії, куди запросили представників податкової служби, екологічної інспекції та Держгеокадастру. Резерви по додаткових надходженнях до бюджету громади є. Як розповів директор компанії ТОВ "Вкурсі Агро" Роман Граб, під час аудиту проаналізували 7 тисяч 225 земельних ділянок на понад 8 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь. З яких 2,3 тисячі гектарів – це землі, по яких є ризики тіньової оренди та нецільового використання.

"Є навіть випадки, коли інформація про власника взагалі відсутня (а таких 511 ділянок), де потрібно фактично проводити інвентаризацію, встановлювати власника та відшукувати документи в органах місцевої влади, в Держгеокадастрі. Також є розподіл по нормативно-грошовій оцінці. Загальна оцінка всіх земель – 336 млн грн. Середня вартість гектара на території Вінницької громади – 30 773 грн, що вище, ніж в середньому по Україні (27 з половиною тисяч гривень). Це саме та ціна, яка буде визначатися як мінімальна при купівлі-продажу", – розповів Роман Граб.

Система, яку розробила аудиторська компанія, дозволяє обробляти великий масив інформації з супутникових знімків, даних з різних державних реєстрів, картографічних карт. Після чого з цією аналітикою можуть працювати різні служби. Подібні аудити фахівці компанії ТОВ "Вкурсі Агро" вже проводили у 30 місцевих громадах. Адже ефективне та раціональне використання земельних ресурсів – це не лише про надходження до місцевого бюджету.  Це і про розвиток економіки країни в цілому і нашого регіону зокрема. А також питання продовольчої безпеки, особливо після відкриття ринку земель в Україні. Наголошує вінницький міський голова Сергій Моргунов.

"Якщо говорити про землю, то це питання не тільки міста Вінниці, а й всього Вінницького регіону. І ініціатива обласної Ради в цьому напрямку достатньо була потужна. Провести відповідні звіти по всім територіальним громадам Вінницького регіону. Це стосується земель, які в оренді (це 89 га). Вони ніде не обліковані. Тобто це достатньо складний процес, і застосування таких механізмів моніторингу, прозорих, я наголошую, дає можливість вчасно реагувати на всі випадки неефективного використання земель", – зауважив сергій Моргунов.

Після проведеного аудиту земель сільськогосподарського призначення поза межами населених пунктів на території Вінницької громади департамент земельних ресурсів міської ради звірить з Державною податковою службою інформацію про об’єкти оподаткування, які є на обліку. Та пропонуватиме на торги у вигляді аукціону ті земельні ділянки, які можуть бути потенційно цікавими для подальшого використання.

Фото: www.vmr.gov.ua

Поділитися :