Новини

У Вінницькому техколеджі пройшов перший фестиваль колядок та щедрівок

25 грудня 2023, 12:58

Колядували студенти кожного з відділень. Для цього відшукали автентичні обрядові пісні. 

Як зазначають на фб-сторінці Вінницького технічного фахового коледжу, фестиваль колядок та щедрівок був вплетений у канву вистави, прем'єра якої днями відбулася в коледжі. 

Викладачі й студенти створили власну інтерпретацію “Кайдашевої сім’ї” Івана Нечуя-Левицького. Над сценарієм працював викладач математики Віталій Серветник. Він каже, що деякі монологи писав під обраного виконавця ролі.

"Зараз такий час, що ми маємо і шанувати українські традиції, і розуміти сімейні цінності. Тому ми й обрали "Кайдашів". І показуємо, що, незважаючи на всі обставини, у фіналі родина об'єднується. Це дуже важливо й близько у наш час - коли йде війна", - розповів Віталій Серветник.

До прем'єри готувалися кілька тижнів. Поставилися до цього відповідально - шукали декорації та костюми, репетирували діалоги. У підготовці допоміг досвід Марії Левченко, акторки театру ім.М.Садовського й керівниці коледжівсього театрального гуртка.

Зіграла в спектаклі й директорка коледжу Світлана Василюк. Її поява на сцені стала несподіванкою не лише для глядачів у залі - а й для самих акторів. Адже виконавицю ролі Кайдашихи тримали в секреті до останнього.

У канву вистави вплели перший фестиваль колядок і щедрівок. Так, за сценарієм, сварки молодого покоління Кайдашів постійно переривали колядники. Співали українських пісень преставники усіх відділень коледжу.

"Попри всі негаразди, які відбуваються, на жаль, у нашій країні, люди очікують на диво, яке завжди відбувається на Різдво. І студенти, і ми хочемо свята. Душа все-таки тужить за новорічним настроєм. А колядки - це наше коріння, це те, що нам залишили наші предки. І колядки, і щедрівки, які ми ввлели в полотно наших сучасних "Кайдашів", - це дань традиціям. І ми страшенно тішимося, що студенти хочуть колядувати", - каже викладачка зарубіжної літератури Марія Томчук.

У фіналі театралізованого дійства всі його учасники разом виконали "Добрий вечір тобі, пане господарю!" із вірою та надією на різдвяне диво!

Фото: Вінницький технічний фаховий коледж

Поділитися :