Новини

"У захисній масці та з власною ручкою": вінничанам по’яснили, як відбуватимуться місцеві вибори в умовах пандемії

17 вересня 2020, 16:54

Місцеві вибори 2020 р. в умовах карантину проходитимуть за новими правилами. Кабінет міністрів України 14 вересня, затвердив порядок здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення місцевих виборів 25 жовтня. Проте, як та хто повинен забезпечувати дотримання цих правил, наразі не зрозуміло. 

Як розповів в коментарі «Місту над Бугом» представник Комітету виборців України у Вінницькій області Владислав Телень в день голосування, 25 жовтня, виборчі дільниці працюватимуть з 8 ранку до 20-ої вечора. Виборці повинні прийти на дільницю не лише з паспортом, але й взяти з собою ручку та бути в захисній масці чи респіраторі. Такими є рекомендації уряду та Центральної виборчої комісії.

Перед входом до виборчої дільниці громадянам вимірюватимуть температуру і рекомендуватимуть скористатися антисептиком. Члени виборчої комісії можуть звернутися до виборців з проханням тимчасово зняти маску для підтвердження особи. Подібні протиепідемічні заходи були запроваджені під час парламентських виборів в інших європейських країнах. Щоправда, наразі невідомо, хто має профінансувати придбання для виборчих комісій  дезрозчинів та санітайзерів  – держава чи місцеві бюджети. Як і незрозуміло, як  виконати на практиці одну з вимог постанови Кабміну. А саме  - дезінфікування  дверних ручок, поручнів, сидінь щонайменше один раз на 2 години, оскільки призупиняти роботу виборчих комісій в день голосування законом заборонено. 

«Вологе прибирання, повинні вентилювати приміщення, але знову ж таки, по Закону не можна зупинити виборчий процес. Навіть, якщо людини прийшла з температурою на дільницю, не можна відмовити тому, що вона має гарантоване Законом та Конституцією право обирати й бути обраним. Тому для неї, нібито буде створена відповідна кабінка, але не завжди це можна зробити практично» - зазначив Владислав Телень         

У приміщеннях виборчих дільниць одночасно зможуть перебувати не більш трьох виборців на один стіл для видачі бюлетенів. Також будуть позначки, які вказуватимуть на дотримання соціальної дистанції щонайменше один метр. Також, виборців, які заходитимуть до виборчих дільниць для голосування, будуть опитувати щодо наявності симптомів респіраторних захворювань. Потоки виборців на вхід та вихід розділятимуть.  

Поділитися :