Новини

В Україні День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні відзначатимуть 8 травня, а 9-го – День Європи

6 травня 2024, 13:42

Так, Україна, а отже і Вінниця, приєднаються до загальноєвропейської традиції відзначення цим пам'ятних дат. 

Як повідомляє Вінницька міська рада, відповідні укази президент та уряд України підписали минулого року.

Про ідею таких змін та їхнє історичне підґрунтя розповів заступник директора з виставкової роботи КЗ «Музей Вінниці» Євгеній Сафар’янс.

Чому в радянські часи святкували День Перемоги 9 травня, а зараз – 8 травня?

День Перемоги – державне свято в СРСР. Щорічно 9 травня з 1945 по 1947, а також із 1965 по 1991 рр. було офіційним вихідним днем. В указі Президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1945 року зазначалося, що метою встановлення свята було відзначити «победоносное завершение Великой Отечественной войны советского народа против немецко-фашистских захватчиков». В Україні по інерції святкувалося як радянський «День Перемоги» з 1992 по 2015 рр., а з 2016 по 2023 рр. було переосмислене як «День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні». Паралельно з ним, з 8 травня 2016 року в Україні був започаткований День пам’яті та примирення.

Проте вже 2024 року Україна разом з усім світом відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.

Чому увесь світ обрав саме дату – 8 травня?

Офіційно німецьке військове командування підписало капітуляцію у Реймсі на території Франції ще 7 травня 1945 року о 02:41 за середньоєвропейським часом. Акт про капітуляцію набув чинності 8 травня 1945 року о 23:01 (за середньоєвропейським часом). Цього дня, 8 травня 1945 року, уряди США, Сполученого Королівства (Велика Британія) та Франції офіційно оголосили про підписання капітуляції Німеччиною

Але всупереч цьому Радянський Союз святкував дату перемоги над нацистами 9 травня.

Річ у тому, що столиця Радянського Союзу, Москва, знаходилася в іншому часовому поясі. А тому на момент набуття чинності Акту про капітуляцію Німеччини в Москві було на дві години більше, ніж за середньоєвропейським часом: не 23:01, а вже 01:01 наступного дня – 9 травня 1945 року. Була і друга причина: радянський диктатор Йосип Сталін не хотів, щоб офіційним місцем капітуляції вважався Реймс. На вимогу Сталіна 8 травня 1945 року о 22:43 (за московським часом – 00:43 9 травня 1945 року) в передмісті Берліна Карлгорсті, який був в радянській зоні окупації, відбулася церемонія вторинного підписання капітуляції. Тобто ми до 2024 року відзначали День перемоги над нацизмом за московським часом

Також заступник директора з виставкової роботи КЗ «Музей Вінниці» Євгеній Сафар’янс пояснив, чому 9 травня в Україні відзначають День Європи. День Європи вперше було відзначене Радою Європи в 1964 році, а офіційно запроваджене як загальноєвропейське свято – 29 червня 1985 року. Саме 9 травня 1950 року міністром закордонних справ Франції Робертом Шуманом була виголошена пропозиція («Декларація Шумана») об’єднати французьке та німецьке виробництво вугілля й сталі під керівництвом єдиної наднаціональної організації, яка згодом стала економічною основою для створення Європейського Союзу.

«Впродовж 80 років реальна правда про Другу світову війну була прихована від нас. І сьогодні маємо докласти зусиль задля того, щоб подолати цю майже столітню "національну амнезію" та позбутися усіх тих нашарувань пропаганди, які були нав'язані нам окупантами – Радянським Союзом та Російською Федерацією. Ми пам'ятаємо і вшановуємо всіх загиблих у тій жахливій війні. Адже без гідного і щирого вшанування пам'яті полеглих є неможливим процес повноцінного осмислення своєї ідентичності, пошуку свого місця в історії та поступ до цивілізованого світу», – зазначає Євгеній Сафар’янс.

Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :