Новини

Відкритий турнір з легкої атлетики серед людей з аутизмом пройшов у Вінниці

1 травня 2023, 13:10

У змаганнях взяли участь близько 60 учасників. Вони бігли на дистанцію у 60 та 100 метрів.

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, турнір Спеціальної Олімпіади України відбувся в спортивному залі ліцею №18. Захід організували в рамках Спеціальної Олімпіади України за підтримки Вінницького міського центру соціальних служб.

Одним з організаторів заходу є Леся Самойленко, яка сама також виховує сина з аутизмом:

“Подібні заходи у Вінниці ми почали проводити з 2016 року. Турнір з легкої атлетики – один з базових турнірів, які ми проводимо у Вінниці щороку. Дуже багато дітей цікавляться цим видом спорту. Наші дітки мають де показати свої напрацювання із тренерами. Спеціальна олімпіаді України – це такий вид спортивного руху, де такі діти можуть проявляти свої можливості, перемагати свої страхи й показувати, чого вони досягли”.

Головна суддя змагань – Алла Гарницька. Жінка працює тренером з легкої атлетики у Вінницькій спеціалізованій ДЮСШ з легкої атлетики. Уже понад рік до неї ходять тренуватися 5 діток з інвалідністю. 

“Я долучаю їх до занять у загальних групах. Упродовж року я спостерігаю за їхніми показниками. У всіх них є прогрес. До кожного з них потрібен особливий підхід. Але перш за все – вони потребують любові та уваги. Ми займаємося по три години в тиждень. Заняття безкоштовні. Головне – бажання батьків та дитини”, – говорить Алла Гарницька.

 На заняття до Алли, разом з 11-річним Нікітою кубарем, впродовж останніх п'яти років ходить Вікторія, в сина якої - дитячий аутизм.

“Нікіта уже розуміє, що йому потрібно робити зарядку, вправи, йти на тренування. Він старається, адже знає, аби бути здоровим – потрібно працювати. І я разом із ним також пішла у спортивне життя. Сьогодні ми бігли разом. Бо таким дітям надзвичайно важко адаптовувати матеріал, все потрібно робити вдвох”, – додає Вікторія Кубарь.

Турнір тривав близько трьох годин. Серед запорошених гостей - діти з Житомира, які продемонстрували навики з акробатичної йоги. По завершенню змагань учасники отримали заохочувальні призи від Вінницького міського центру соціальних служб.

Учасники, які показали найкращі результати, зможуть взяти участь у всеукраїнських змаганнях з легкої атлетики, які відбудуться в травні в Кропивницькому.

“Сьогоднішній турнір у Вінниці ми розглядаємо як відбірковий, аби визначити найкращих, сформувати команду області, яка візьме участь у всеукраїнських змаганнях. Ми, як і кожна спортивна федерація, дуже зацікавлені у тому, аби відібрати здібних талановитих спортсменів, аби вони гідно представили, наприклад Вінницьку область. І потім можна потрапити до складу делегації Національної команди Спеціальної олімпіади України”, – пояснює виконавчий директор Спеціальної Олімпіади України Андрій Підварко.

 

Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :