Новини

"Вікі любить пам’ятки": жителів Вінницької області запрошують до участі у фотоконкурсі для Вікіпедії

27 липня 2021, 15:02

Світлини можна надсилати з 1 по 30 вересня.

В Україні конкурс пройде вже вдесяте. Мета проєкту – зібрати світлини всіх пам’яток нерухомої культурної спадщини України для ілюстрування статей у Вікіпедії. Конкурсний список складається з понад 92 тисяч пам’яток нерухомої історико-культурної спадщини з усіх областей України, в тому числі Криму.

За попередні роки понад три тисячі учасників завантажили майже 330 тисяч світлин близько 38 тисяч об’єктів культурної спадщини – культових споруд, будинків, палаців. Проте більша частина культурної спадщини України все ще не має своїх світлин для Вікіпедії. Конкурс має на меті це виправити.

Участь у ньому можуть узяти всі охочі. Для цього протягом вересня треба завантажувати на Вікісховище світлини власного авторства, послуговуючись конкурсними списками пам’яток. Фотографії можуть бути зроблені в будь-який період – головне, щоб це були власні роботи. Також можна вантажити відео, де зображені пам'ятки.

Переможці конкурсу отримають цінні призи. Призовий фонд буде розподілено між авторами найкращих фотографій конкурсу загалом; авторами найкращих фото кожного регіону; учасниками, які сфотографували найбільшу кількість пам’яток в Україні та кожному регіоні; та переможцями спецномінацій. Окремою номінацією відзначать авторів, що вперше беруть участь у конкурсі. Десять найкращих світлин культурної спадщини України змагатимуться на міжнародному рівні.

Як взяти участь, дивіться на сайті конкурсу. Детальніше із регламентом конкурсу можна ознайомитися за лінком або на сторінці конкурсу у Фейсбук. З пропозиціями щодо співпраці та питаннями звертайтеся до організаційного комітету конкурсу: wlm@wikimedia.org.ua.

Для довідки: "Вікі любить пам’ятки" (Wiki Loves Monuments) – міжнародний конкурс фотографій пам'яток культурної спадщини для ілюстрування Вікіпедії, який був започаткований у 2010 році в Нідерландах. Він був визнаний Книгою рекордів Гіннеса найбільшим фотоконкурсом у світі. Всього за час проведення конкурсу було завантажено понад 2,6 млн фотографій. 

Поділитися :