Новини

Вінничан запросили на презентацію книги «Директорія УНР у Вінниці в грудні 1918 року: документи і матеріали»

19 жовтня 2020, 16:40

Ґрунтовна наукова праця відкриває для істориків широкий спектр джерел для подальших досліджень часу Української революції.  

Презентація  наукового тематичного видання  відбудеться в рамках історичного online-фестивалю «Вінниця – столиця УНР». Початок трансляції,  на Фейсбук-сторінці Центру історії Вінниці – о 16 годині 21 жовтня. 

Як розповів радіо "Місто над Бугом" заступник директора Центру історії Вінниці Сергій Гула, видання  містить документи архівів та матеріали регіональної періодики про події  другої половини листопада – грудня 1918 року – утвердження влади Директорії Української Народної Республіки на Поділлі  та її перебування  у Вінниці.  Також до книги увійшли свідчення учасників подій про діяльність вищих і місцевих органів влади УНР, міського самоврядування у Вінниці в період завершення протигетьманського повстання.   

«Це перша така подія важлива з якою ми пов’язуємо Вінницю як тимчасову столицю Української народної республіки. Тобто саме в грудні вісімнадцятого року, на цих десяток днів, вона носила столичність. Видання взагалі розраховано наукове, але буде цікаве широкому загалу і всім хто цікавиться історією свого рідного міста та якимось окремими його напрямами тому, що тематично, це видання розповідає як про місцеве самоврядування, так і про боротьбу за встановлення влади Директорії в місті, важливі документи, які видавалися в цей час у місті» - пояснив Сергій Гула

Над збірником історичних джерел працювали вінницькі науковці та історики – Сергій Калитко, Олександр Кравчук та Євген Ратушняк. Після  презентації,  на Фейсбук-сторінці  Центру історії Вінниці можна буде знайти  посилання на  PDF - версію цієї книги та використовувати її в роботі, завантаживши текст.

Поділитися :