Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування.
Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, ризик захворіти на ботулізм зростає влітку, коли температура повітря підвищується, внаслідок чого їжа без спеціальних умов зберігання швидше псується. Хвороба характеризується ураженням центральної, вегетативної нервових систем і є смертельно небезпечною.
Збудник ботулізму широко поширений в природі, знаходиться він в ґрунті. За відсутності кисню бактерія швидко розповсюджується у консервованій продукції, великих товщах м’яса, м’язах риби.
«Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими. Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти», – повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України.
Ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування.
Як зазначають у ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» по Вінницькій області за 2023 рік зареєстрували шість випадків інфікування. Протягом 2024 року по Вінницькій області зафіксували ще один випадок захворювання на ботулізм.
Щоб вберегтися від ботулізму, уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м'ясних та грибних консервів, особливо домашнього виробництва.
Симптоми ботулізму:
При наявності симптомів слід звернутися до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання. Лікують ботулізм, як правило, введенням ботулінічного антитоксину.
Фото: ілюстраційне