Новини

Вінницька міська рада підписала договір про співпрацю з державним банком "Укрексімбанк"

14 липня 2021, 10:58

Відтепер банківська установа частково відшкодовуватиме вінницьким підприємцям компенсацію відсотків по кредитах за рахунок коштів бюджету Вінницької громади.

Як розповів в ефірі "Міста над Бугом" заступник міського голови Андрій Очеретний, залучення нових банків-партнерів дозволить збільшити кількість суб’єктів малого та середнього бізнесу, які зможуть скористатись цим механізмом. І, як результат, це допоможе здешевити вартість залучених кредитних коштів на розвиток підприємництва та створити нові робочі місця. Нині, як зазначив Андрій Очеретний, до цієї важливої для вінничан програми залучено чотири банки: "Ощадбанк", "Укргазбанк", "Кредобанк" та "Укрексімбанк". 

"Той досвід, який ми маємо у цьому напрямку, надихає на те, щоб його розвивати. У травні 2020 року ми прийняли програму "Вінничани важливі", де одним з ключових моментів для розвитку малого та середнього бізнесу була програма здешевлення кредитних ресурсів для наших підприємців. Малий і середній бізнес є пріоритетним для Вінницької міської ради, якраз цей бізнес наповнює бюджет міста", ‒ розповів Андрій Очеретний.

Порядком часткової компенсації відсотків за залученими кредитами вже скористалось 11 вінницьких підприємств, серед яких Вінницька харчосмакова фабрика та бізнес, який працює у медичній сфері. Ці підприємства поліпшили свої фінансові можливості і почали сплачувати більше податків до бюджету громади.

Фото: Фейсбук/Вінницька міська рада

"Це ті, які змогли модернізувати свої виробництва, розширити їх і, найголовніше, ‒ збільшити кількість працівників. За 3 роки це 126 осіб. Платяться податки, і це головна мета була: щоб детінізація відбулась на всіх підприємствах. Якщо говорити про надходження: на 882 тисячі гривень зросли у нас надходження у міський бюджет, при тому, що витратна частина у нас по компенсації кредитів на цих 11 підприємств склала 514 тисяч. Тобто ми, окрім того, що дали можливість модернізувати та зробили детінізацію, створили нові робочі місця, та ще й бюджет виграв від наповнення суб'єктами господарювання", ‒ додав Андрій Очеретний.

Порядок часткової компенсації відсотків за залученими кредитами суб'єктам малого та середнього підприємництва діє у Вінниці з 2018 року. Основною його метою є здешевлення вартості залучених кредитних коштів на розвиток підприємництва, детінізація економіки громади, створення нових робочих місць та, як результат, розвиток малого та середнього бізнесу. У позичальника компенсація покриває від 25 до 100 % платежів за користування кредитами.

Поділитися :