Новини

Вінницька обласна лікарня ім. М. Пирогова увійшла в 10-ку кращих в Україні за кількістю проведених трансплантацій

11 липня 2023, 11:15

Це результати роботи за шість місяців 2023 року. На Вінниччині провели п’ять трансплантацій нирки від посмертного донора та одну трансплантацію серця.

Як інформують в обласному департаменті охорони здоров'я, такі дані оприлюднив Український центр трансплант-координації. 

«Розвиток трансплантації у нашій області продовжується. Це гарні результати великої командної роботи. Люди отримують шанс на життя. Важливо не зупинятися на досягнутому й продовжувати виходити на нові рівні», - зазначила директорка обласного департаменту охорони здоров’я та реабілітації Ольга Задорожна.  

Загалом в Україні лікарі з початку року провели 257 трансплантацій органів. Це майже 70 відсотків від числа втручань, які були виконані протягом всього 2022-го, і понад 80 відсотків порівняно з цифрами 2021-го. Найбільше таких оперативних втручань проведено у Першому медичному об'єднанні Львова (59), Інституті серця МОЗ України (40) та Національному Інституті хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова (39).

Генеральний директор СДУ «Український центр трансплант-координації» Дмитро Коваль зауважує: «Протягом цього складного воєнного півріччя в середньому щодня два або навіть три пацієнти отримували медичну допомогу методом трансплантації. Це велика командна робота, насамперед лікарів, інших учасників системи трансплантації. І це довіра українців та чітке розуміння у всіх, що трансплантація  з технології майбутнього перетворюється на метод лікування, який стає доступним в Україні».

Поділитися :