Новини

Вінницькі лікарі у складі робочої групи МОЗ з розробки пакету постковідної реабілітації

16 квітня 2021, 14:19

Наразі вони працюють над тим, щоб забезпечити державне фінансування реабілітації пацієнтам, які перенесли коронавірус.

Фахівці Вінницького обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення беруть участь у розробці пакету реабілітації пацієнтів після ковіду. Як розповіла "Місту над Бугом" директорка медзакладу Світлана Голодюк, наразі у МОЗ працюють над тим, щоб забезпечити державне фінансування реабілітації пацієнтам, які перенесли коронавірус в амбулаторних і стаціонарних умовах – через Національну службу здоров'я. До робочої групи входять десятеро спеціалістів з Вінниці: терапевти, кардіологи, пульмонологи, неврологи, психологи і реабілітологи.

"Ми займаємось реабілітацією, але Пакету медичних гарантій по постковідній реабілітації ще немає. І нас запросили до команди Міністерства охорони здоров'я по розробці цього посковідного реабілітаційного Пакету. Ми ділилися своїм досвідом і звертали увагу на те, що ця реабілітація має бути дороговартісна, тому що в команду входять терапевти, кардіологи, неврологи, ендокринологи, гастроентерологи, психологи. І з таким пацієнтом займається така мультидисциплінарна команда", – розповіла Світлана Голодюк.

Робоча група з напрацювання реабілітаційного постковідного пакета НСЗУ була створена відповідно до наказу міністра охорони здоров'я Максима Степанова ще на початку року. Лікарі мають напрацювати комплекс лікування легеневих ускладнень, уражень центральної нервової системи та психологічної реабілітації. Багатьох з пацієнтів, фактично доводиться знову вчити дихати, – каже Світлана Голодюк.

"Реабілітація полягає в тому, щоб відновити дихання, простимулювати м'язи, які під час тривалого перебування пацієнта на кисневих апаратах, втратили еластичність. І таких пацієнтів ми фактично заново навчаємо дихати", - зауважила Світлана Голодюк.

Нагадаємо, що вже понад п’ять тисяч пацієнтів стаціонарно пройшли реабілітацію після COVID-19 у Вінницькому обласному диспансері радіаційного захисту населення. Там наразі зайнято 80% ліжок для пацієнтів з постковідним синдромом.

Поділитися :