Новини

Вінниця має власний археологічний атлас

6 квітня 2021, 16:22

Як тільки дозволить епідситуація, документ презентують громадськості.

Про це "Місту над Бугом" розповів головний архітектор міста Євген Совінський. За його словами, над створенням атласу працювали фахівці відділу археології обласного краєзнавчого музею. Документ містить інформацію про археологічні пам’ятки на території вінницької міської громади, з урахуванням нещодавно приєднаних територій. 

"Місто має стратегічний документ, який називається "Історико-архітектурний опорний план", оскільки Вінниця належить до історичних міст. План диктує правила гри для пам'яток археології, історії, архітектури, монументального мистецтва, природи - розкриває всі ці об'єкти. Якщо ми беремо конкретно археологію, то це будуть такі археологічні плями, які внесені на графічні матеріали. Але в Історико-архітектурному опорному плані не буде документів про те, що це за об'єкти, коли і хто їх досліджував і які їхні перспективи. Цей археологічний атлас, що розроблений зараз, як графічний і текстовий матеріал дає відповіді, куди нам далі рухатися в дослідженні археологічної спадщини", - розповів Євген Совінський.

Фото: Фейсбук/Центр історії Вінниці

Мета створення Археологічного атласу Вінниці –  збереження культурної спадщини, зокрема в центральній частині міста. Це перш за все стратегічний документ з детальним планом території вінницької міської громади, який допоможе вирішити дискусійні питання щодо об’єктів археологічних досліджень.

"Він переданий Краєзнавчим музеєм до Департаменту архітектури, і ми уже готові до його публічної презентації. Археологічний атлас дає можливість зрозуміти кількість археологічної спадщини, який має юридичний статус пам'ятки археології, їхні габарити, розміри і де вони знаходяться і розуміти перспективи по дослідженню. Ми готові приймати Програму археологічних досліджень, вона уже напрацьована, і зараз закінчуються консультації з Вінницькою археологічною експедицією з приводу потенційних об'єктів, які будуть досліджуватись у найближчі 5 років", - зауважив Євген Совінський.

Археологічний атлас Вінниці насамперед зможуть використовувати у своїй роботі фахівці органів містобудування та архітектури. Як пояснив пан Совінський, це дасть можливість різним департаментам орієнтуватися в процесах, які відбуваються на цих територіях.

"Насправді це розшифрована інформація як для спеціалістів органів місцевого самоврядування, оскільки дає можливість різним департаментам бути в курсі того, що відбувається на цих територіях; так і для загалу, оскільки до цього вона була взагалі недоступна. Дослідження закінчувалось тим, що археолог здавав звіт в Інститут археології, де він і залишався - і все. Інформація могла потрапити до громадськості лише за допомогою наукових статей у суто вузькопрофільних виданнях", - додав Євген Совінський.

Також з атласу можна буде дізнатися інформацію про результати археологічних розкопок та пошукових робіт, які проводились на території міста ще до карантину. Зокрема матеріали досліджень у 2020 році на вулиці Стрілецькій, де встановили місце поховання воїнів Української Галицької Армії. 

Археологічний атлас території Вінницької міської ТГ створений в рамках Програми розроблення містобудівної та іншої документації загальноміського перспективного значення на 2020-2022 роки.

Поділитися :