Новини

Вінниця посіла перше місце в Рейтингу прозорості міст України

10 березня 2021, 18:02

Місто набрало 99 балів зі 100 можливих.

Як повідомили у Міжнародному центрі перспективних досліджень, експерти оцінили прозорість 50 найбільших міст України, проаналізувавши 77 параметрів прозорості кожної міської ради. Переможцем у Рейтингу прозорості міст стала Вінниця із показником 99 балів зі 100 можливих. Друге місце посів Хмельницький, третє – Сєвєродонецьк. До першої десятки увійшли також Дніпро, Київ, Бахмут, Тернопіль, Кам’янське, Кропивницький та Мукачево.

"Рейтинг є особливо актуальним у зв’язку з децентралізацією в Україні й передання функцій влади на місця. Якщо раніше місцеві бюджети й рішення контролювалися з центру, то зараз більше влади переходить на місця. Місцева влада стає цікавішою й важливішою для людей, відповідно, за нею посилюється громадський контроль", - розповів експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Єгор Киян.

Окрім того, експерти склали рейтинг прозорості областей України. Для цього використали відповіді на опитувальник МЦПД, відповіді на запити на інформацію, направлені через третю особу ("запит таємного клієнта"), проаналізували інформацію у відкритому доступі на офіційних сайтах і з профілів муніципалітетів у соціальній мережі Facebook.

Загалом для складання рейтингу було враховано 67 показників прозорості, складовими яких є прозорість інформаційної політики, складання бюджету, державних закупівель, розпорядження майном, соціальних послуг, кадрової політики, професійної етики тощо.

Перше місце в рейтингу прозорості областей посіла Рівненська область, друге місце у Вінницької області, а третє – у Хмельницької. До першої десятки найбільш прозорих областей увійшли також Волинська, Сумська, Запорізька, Тернопільська, Чернігівська, Львівська та Одеська області.

Поділитися :