Новини

"Яблуневий сад у центрі 400-тисячного міста": вінницька команда перемогла в архітектурному конкурсі "Коцюбинський вдома"

18 вересня 2021, 18:25

Як і решта фіналістів, переможці акцентували на озелененні простору навколо музею-садиби М. Коцюбинського.

Ім'я переможця всеукраїнського архітектурного конкурсу "Коцюбинський вдома" стало відомо 17 вересня – у День народження Михайла Коцюбинського. Про це ідеться на фейсбук-сторінці конкурсу. У фіналі свої проєкти презентували три команди – дві з Вінниці та одна з Києва. 

За рішенням журі, перемогу здобула вінницька команда "Архіклуб", до складу якої увійшли Максим Крамар, Олександр Коротких, Ігор Надкерничний, Анна Куртак, Юлія Куцелепа, Марія Смірнова, Сергій Яківчук та Віталій Янковий. Саме їх проєкт бачення простору навколо музею-садиби М. Коцюбинського і буде реалізовано.

Їх концепція передбачає:

  • розширення території поруч з музеєм;
  • облаштуавння сцени біля пам'ятника, який залишиться на колишньому місці;
  • висадження 103 яблунь та 68 кленів вздовж проспекту біля проїжджої частини;
  • створення тематичного ігрового містечка для дітей подалі від дороги;
  • закриття на ніч площі біля музею. Це буде зручно під час закритих фестивалів, кажуть представники команди;
  • догляд та розведення рослин завдяки співпраці з Вінницькими аграрним університетом та розплідником у селі Медвеже вушко.

Водночас команді радили внести певні корективи до проєкту без зміни композиційного задуму. За словами головного архітектора міста Євгена Совінського, якщо побажання не будуть враховані, журі буде голосувати за передання права реалізації проєкту команді з Києва, що посіла друге місце. До трійки лідерів також увійшла ще одна вінницька команда. Усі фіналісти отримали премії (за перше місце – 90 тис. грн, другої – 80 тис. грн, третьої – 70 тис. грн).

"Саме конкурс є інструментом якісної конкуренції серед кращих фахівців з різних міст України. Він дав найкраще, осмислене рішення для реконструкції цієї території. Ми зацікавлені, щоб наше місто виходило на вищий рівень створення публічних просторів, щоб це був не просто оновлений благоустрій, а змістовний простір, людиноцентричний, з хорошим озелененням, комфортний для кожного користувача та користувачки", – наголосив Євген Совінський.

Додамо, перед стартом конкурсу (з жовтня 2020 по січень 2021 року) тривало дослідження території, що включало в себе зустрічі з фаховими спільнотами міста та з прилеглими закладами гостинності, торгівлі та освіти, а також опитування містян.

На основі результатів дослідження було сформульовано конкурсні завдання учасникам. На перший тур всеукраїнського конкурсу надійшло 9 проєктів з Києва, Львова, Запоріжжя і Вінниці. 

Фото: Фейсбук/Коцюбинський вдома

Поділитися :