Новини

Як працює державна програма лікування безпліддя на Вінниччині

9 травня 2023, 11:01

Загальноукраїнська державна программа лікування безпліддя діє з 2005 року. Щорічно з держбюджету виділяються кошти для лікування жінок, які мають абсолютні показання. Держава фінансує парам одну спробу штучного запліднення. 

Як повідомляють в обласному департаменті охорони здоров'я, цього року у МОЗ запланували надати допомогу 573 жінкам. За перший квартал 2023 року з Вінницької області на лікування направлено 4 пацієнтки. 

"До війни державною програмою могли скористатися пари до 40 років, які мали трубний фактор непліддя. Зараз програмою можуть скористатися пари з будь-яким фактором непліддя, й ті, наприклад, в яких було в анамнезі ЕКО. До нас звертаються пари, ми дивимося усі аналізи й при необхідності дообстежуємо та скеровуємо на подальше лікування. Щороку державною програмою користуються понад 20 пар",  - розповідає лікар акушер-гінеколог вищої кваліфікаційної категорії Світлана Гаврилюк.

Як можна скористатися програмою?

Пара, в якої не виходить самостійно зачати дитину, повинна звернутися до лікаря-гінеколога й пройти відповідні обстеження. Після чого:

  • Жінка має звернутися у Центр планування сім’ї обласної клінічної лікарні ім. М.І.Пирогова, у кабінет безплідного шлюбу (каб. 210, можна без е-направлення). 
  • Чоловік звертається з електронним направленням до лікаря-андролога у Центр планування сім’ї обласної клінічної лікарні ім. М.І.Пирогова (каб. 216А.).
  • Далі комісія скеровує пацієнтів до Клініки репродуктивних технологій НУОЗ України імені П. Л. Шупика.

Більш детальну інформацію про порядок направлення жінок для проведення першого курсу лікування знайдете у відповідному наказі МОЗ.

Поділитися :