Новини

“Європейська Енергетична Відзнака”: у Вінниці затвердили Перспективний План заходів на 2023-2026 роки

26 грудня 2022, 15:10

Європейська енергетична відзнака (ЄЕВ) – це міжнародний інструмент підтримки міст, націлених на стійку енергетичну політику та міський розвиток шляхом раціонального використання енергоресурсів та збільшення частки відновлювальних джерел в енергетичному балансі міста.

Як повідомляють на сайті міської ради, забезпечення автономної роботи об’єктів критичної інфраструктури, енергетична незалежність, безпека, зниження енергоспоживання та викидів СО2 за рахунок збільшення енергоефективності та використання поновлюваних джерел енергії - це заходи, передбачені у Перспективному Плані на 2023-2026 роки за напрямом “Європейська Енергетична Відзнака”. Цей План затвердили 23 грудня на черговій сесії Вінницької міської ради.

У 2015 році Вінниця отримала Європейську енергетичну відзнаку. Наше місто стало першим в Східній Європі, якому вдалось успішно пройти сертифікацію. Надалі Міжнародний офіс Європейської енергетичної відзнаки почав поширювати цю ініціативу в інших містах і вже станом на 2019 рік Вінниця успішно пройшла міжнародний аудит, підтвердила сертифікат та здобула “Срібну відзнаку”. За результатами аудиту, найкращою практикою у сфері “Мобільність”, визнано “Розвиток велосипедної інфраструктури м. Вінниця”.

Як розповідає директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Максим Мартьянов, на період дії Програми 2019-2022 роки, було заплановано 128 заходів. Станом на перше вересня цього року, значна їх частина (56%) впроваджується і на даний час.

“У зв’язку з епідемією Covid-19 та воєнним станом, частина заходів не були виконані через відсутність фінансування. Але, попри це, “Перспективний План заходів на 2023-2026 рр.” буде включати ті заходи, що є актуальними, пріоритетними на часі та які були запропоновані ще в минулих 4-ох річних програмах. Йдеться про скорочення витрат і втрат в системі централізованого теплопостачання через покращення ефективності обладнання, оптимізацію процесів експлуатації та утримання, професійну підготовку персоналу тощо”, – каже Максим Мартьянов.

Нагадаємо, у 2011 році було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Державним секретаріатом економічних питань Швейцарської Конфедерації та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Виконавчим комітетом Вінницької міської ради, Комунальним підприємством ВМР “Вінницяміськтеплоенерго” щодо надання технічної та фінансової допомоги для Проєкту з енергоефективності у м. Вінниця. Європейська Енергетична Відзнака була як основа, перша ланка в даній співпраці. А метою меморандуму було покращення інфраструктури міста та його енергоефективності.

Поділитися :