Новини

З 1 вересня на Вінниччині стартує одноразове добровільне декларування

31 серпня 2021, 12:10

Його мета – дати змогу легалізувати майно та доходи, з яких не сплачувались податки або ж вони були сплачені не в повному обсязі. 

Як розповіла "Місту над Бугом" Таїса Глімбоцька, завідувачка сектору пресслужби та адміністрування головного управління Державної податкової служби у Вінницькій області, добровільним декларуванням можуть скористатись, до прикладу, громадяни, які працювали за кордоном і не сплачували податки, або ті, хто отримував зарплату в конвертах і придбав житло чи автівку. Такі особи можуть подати одноразову добровільну декларацію до Державної податкової служби України, скориставшись Електронним кабінетом, сплатити  відсоткову ставку податку за майно, яке вона декларує, та надалі уникнути відповідальності за приховану власність. 

"Процедура декларування стартує 1 вересня 2021 року і триватиме до 1 вересня 2022 року. Тобто цілий рік громадяни матимуть таку можливість передивитися всі свої статки, все майно, яким вони володіють, для того щоб його задекларувати. Таке спеціальне добровільне декларування є лише разовою процедурою. Таким чином влада хоче дати стимул тим, хто все ж таки зрозумів, що сплачувати податки дійсно потрібно і хоче чсено їх сплатити, щоби в подальшому не мати жодних проблем із законодавством України", – зауважила Таїса Глімбоцька.

Об’єктами добровільного декларування можуть бути такі активи фізичної особи:

  • національна та іноземна валюта;
  • нерухоме майно (земельні ділянки, об’єкти житлової і нежитлової нерухомості);
  • об’єкти незавершеного будівництва; 
  • транспортні засоби; 
  • предмети мистецтва та антикваріату;
  • дорогоцінні метали, каміння, ювелірні вироби;
  • частки (паї) у майні юридичних осіб, інші корпоративні права, майнові права на об’єкти інтелектуальної власності, цінні папери.

Запропоновано три основні ставки для добровільного декларування:  5% – загальна ставка для валютних цінностей та майна, що знаходяться в Україні; 9% – для закордонних активів; 2,5% – для декларування активів українців.

Громадяни, у яких виникли питання стосовно заповнення одноразової добровільної декларації, можуть звернутися до центрів обслуговування платників податків або ознайомитися з прикладами заповнення декларації на вебпорталі Державної податкової служби.

Поділитися :