Новини

З першого вересня вінничани отримуватимуть електронні листи тимчасової непрацездатності

4 серпня 2021, 12:57

В Україні впроваджують електронні листи непрацездатності. Медзаклади області вже розпочали вносити дані до реєстру медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я.

Як розповіла «Місту над Бугом» Ірина Палій – начальниця відділу страхових виплат та матеріального забезпечення, управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування у Вінницькій області, працівнику не потрібно роздруковувати е-лікарняний та надавати роботодавцю. Достатньо лише повідомити роботодавця про те, що він захворів, та відкрив лікарняний. Ті ж особи, яким на момент запровадження електронних листів непрацездатності, тобто станом на 1-е вересня, вже оформили лікарняний, отримають цей документ в паперовому вигляді.

«В Україні триває перехідний період впровадження електронних листів непрацездатності. Деякі лікувальні заклади області вже розпочали роботу із формування та внесення висновків про тимчасову непрацездатність до реєстру медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я. Планується, що до 1 вересня всі лікувальні заклади перейдуть на формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність, на підставі яких автоматично формується електронний лист непрацездатності. Під час перехідного періоду як паперові, так і електронні листи непрацездатності є підставою для звільнення від роботи, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, призначення та виплати матеріального забезпечення», - пояснила пані Ірина.

Працівник та роботодавець матимуть доступ до перегляду сформованого електронного листа непрацездатності в кабінетах застрахованої особи та страхувальника, на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

«Слід також зауважити, що механізм призначення нарахування та виплати допомог по тимчасовій непрацездатності, допомог по вагітності і пологам не змінився. Для отримання фінансування на оформлення електронних листів непрацездатності страхувальник повинен подати до відділення фонду за місцем реєстрації окрему заяву-розрахунок, до якої включені лише електронні листки непрацездатності», - додала представниця Фонду соціального страхування у Вінницькій області.

Більш детально зі змінами і особливостями формування електронного листа тимчасової непрацездатності та заповнення заяв-розрахунків, з 1 вересня, можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Фонду соціального страхування України.

Поділитися :