Новини

"Залізний Пегас": на Вінниччині встановили пам'ятник велосипеду

16 вересня 2021, 16:01

Як зазначають автори ідеї, поглянути на монумент всі охочі зможуть у "велосипедній столиці" України селі Велика Кісниця.

Як повідомляє Gazeta.ua, пам'ятник виготовили місцеві жителі (Могилів-Подільський район) – Михайло Девдера та Андрій Федик.

Пам'ятник розмістили перед майбутнім музеєм велосипедів. Відкриття відбулось 12 вересня – на День села.

"Давно захоплююсь проєктуванням і конструюванням велосипедів, а ось над пам'ятником працював уперше. Хвилювався, адже це не просто технічний об'єкт, але й архітектурний, пов'язаний із мистецтвом. Звідси й неспокій – не знав, чи зрозуміють наш задум люди, чи їм сподобається. Крім того, хотіли, щоб ця робота була справді унікальною. Бо, як виявилось, у світі є маса пам'ятників велосипеду. Але наш особливий, бо має крила", – зауважив Михайло Девдера.

Під час розробки дизайну пам'ятника Андрій і Михайло використали образ міфічного Пегаса, а за прототип взяли модель велосипеда "Україна". Крила в пам'ятника функційні: коли покрутити педалі, вони рухаються.

"Як тільки пам'ятник виставили на загал, він викликав хвилю здивування і захвату. Особливо тоді, коли я сів на нього і став крутити педалі, а крила почали рухатись. До речі, платформа під пам'ятником обертається, і для фото можна обрати який завгодно ракурс. Можливо, наше впровадження стане новою модою в будівництві пам'ятників. Адже це не просто статичний об'єкт, а інтерактивний", – додав Михайло Девдера.

На виготовлення пам'ятника майстри витратили близько 500 год. Задля одержання бажаного кольору виріб довелось тричі перефарбовувати.

Фото: gazeta.ua

Поділитися :