Новини

"Заручники ситуації": відсьогодні  у домівках вінничан відключили гарячу воду

20 травня 2021, 13:19

Підприємство "Вінницяміськтеплоенерго" припинило надання споживачам послуги гарячого водопостачання через відсутність газопостачальника.

Така ж ситуація склалась і в інших містах, де гаряча вода подається населенню упродовж року. Про це на конференції повідомив заступник генерального директора підприємства  з економіки та збуту Сергій Корчака. Він пояснив, що, починаючи з 20 травня, теплопостачальні  організації повинні обрати постачальника природного газу на вільному ринку та придбати блакитне паливо за умови 100 відсотків попередньої оплати і повного розрахунку за раніше спожите перед НАК "Нафтогаз України".

Підприємство "Вінницяміськтеплоенерго" заборгувало "Нафтогазу" 289 мільйонів гривень, з них 160 мільйонів – це борг споживачів перед теплопостачальною організацією. Водночас держава не відшкодувала витрати підприємства "Вінницяміськтеплоенерго" по різниці в тарифах на суму  500 мільйонів гривень. Це і призвело до припинення надання послуги населенню з гарячого водопостачання. 

"В січні цього року ціна на природний газ почала зростати як для населення, так і для підприємств ТКЕ. Для нас це вилилось в Моморандум, підписаний між Асоціацією міст України, Урядом, НКРЕ КП та "Нафтогаз". Зі сторони АМУ було зобов’язання не піднімати для мешканців міст тарифи в опалювальний період. Своєю чергою Кабмін взяв на себе зобов'язання: перше – реструктуризувати заборгованість за природний газ, списати штрафні санкції і друге –  знайти фінансування різниці, яка виникає за ціною природного газу. Зі своєї сторони як місто Вінниця ми тарифи не піднімали. Хоча через подорожчання газу в січні, тарифи для вінничан мали б зрости на 42%.А от зі сторони Кабінету міністрів жодних заходів для погашення різниці, яка була утворена в опалювальний сезон, поки що не вжито", – сказав Сергій Корчака.

Підприємство "Вінницяміськтеплоенерго" шукає шляхи виходу з кризи та джерело фінансування, щоб придбати блакитне паливо у приватного постачальника газу за умови попередньої оплати. Тепловики сподіваються, що уряд все ж виконає свої зобов’язання перед теплопостачальними організаціями в частині фінансування компенсацій по різниці у тарифах і не перекладатиме цей непосильний тягар на органи місцевого самоврядування.

"Зважаючи на наявну заборгованість, обирати постачальника ми не можемо. До нас звернувся ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг". Це трейдер НАК Нафтогаз з пропозицією навіть за наявного боргу постачати нам природний газ. При цьому на умовах 100% попередньої оплати. Для прикладу,  на 10 днів травня це становитиме 8 мільйонів гривень.  На червень –  майже 15 млн грн. У підприємства відсутні на це кошти. На це є дві причини. Перше – нам споживачі сплачують у наступний місяць після того, як ми надаємо їм послугу. Друге – в нас діють розподільчі рахунки. Наразі, отримуючи кошти від наших споживачів, ми не можемо їх закумулювати, оскільки вони автоматично перераховуються за заборгованість перед НАК Нафтогаз. Джерела для фінансування авансового платежу у нас немає", – підсумував  заступник генерального директора підприємства  з економіки та збуту Сергій Корчака.

Наразі невідомо, скільки саме часу у домівках вінничан не буде гарячої води. За словами Сергія Корчаки, більшість українських міст взагалі відмовилися від надання послуги гарячого водопостачання в літній період. Водночас у майбутньому потрібно буде шукати механізми початку опалювального сезону. Отож, якщо Уряд не виконає свої зобов'язання, передбачені Меморандумом, ситуація залишатиметься у глухому куті, а вінничани – без гарячої води.

Детально хронологію подій ми описували тут 

Поділитися :