Новини

Збирали інформацію про ЗСУ та передавали ворогу: Вінницька обласна прокуратура повідомила про підозру трьом жінкам

12 грудня 2022, 12:07

Трьох жительок Торецька підозрюють у держзраді. Їм загрожує покарання у виді 15 років, або довічне ув'язнення. 

Як повідомляє Вінницька обласна прокуратура, досудовим розслідуванням встановлено, що підозрювані (двоє 38-річних та 18-річна), проживаючи в Торецьку, де активно ведуться бойові дії країною-агресором, добровільно співпрацювали з представниками рф. А саме – так званого «Горловского МГБ ДНР», представники якого беруть участь у бойових діях на боці росії та збирають інформацію, щоб використати в інтересах проведення підривної діяльності проти України.

Так, жінки збирали та через посередника передавали ворогу інформацію про розташування та переміщення підрозділів Сил оборони України на даному напрямку фронту. Протиправні дії підозрюваних підтверджено їхніми текстовими та голосовими повідомленнями у месенджерах.

Громадянки підозрюються у державній зраді. За такий злочин передбачено покарання у виді 15 років або довічне ув'язнення, - йдеться у повідомленні. 

Водночас як повідомляють в Управлінні СБУ Вінницької області, контррозвідка Служби безпеки нейтралізувала розгалужену агентурну мережу спецслужб рф в результаті масштабної спецоперації в Донецькій області. Зловмисники збирали розвіддані про дислокацію та переміщення підрозділів Сил оборони на території Бахмута і Торецька.

Крім цього, передавали ворогу локації електричних підстанцій та соціальних об’єктів, серед яких школи, пологові будинки і студентські гуртожитки. Отримані відомості окупанти планували використати для підготовки і проведення прицільних ракетних ударів по українських містах.

Трьох місцевих мешканок спецслужби рф завербували після початку повномасштабного вторгнення. Після цього вони отримали російські паспорти, які планували використати для виїзду до країни-агресора у разі успішного виконання ворожих завдань. 

Для збору розвідінформації агенти особисто обходили територію населених пунктів і робили позначки на електронних картах. Потім отриману інформацію передавали своєму «зв’язковому», який перебуває у тимчасово захопленій Горлівці. А він вже «звітував» куратору агентурної мережі. Нею виявилась заступниця керівника підконтрольного рф місцевого «мдб днр», - повідомляють в СБУ.

Для комунікації використовували заздалегідь відпрацьований анонімний канал зв'язку. Саме через нього агенти пересилали координати українських об’єктів, з матеріалами фото-, відеофіксації й детальним описом.

Заходи з її викриття проводили співробітники СБУ Вінницької області у взаємодії з Департаментом контррозвідки Служби безпеки за процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури.

 

Поділитися :