Новини

8-річну Настю з Вінниччини, яка отримала опіки 26% тіла, рятували лікарі Швейцарії

23 листопада 2023, 09:30

Дівчинка дістала опіки, коли бавилась біля багаття. При чому більшість з них – глибокі.

Як інформують на фб-сторінці Першого медичного об'єднання Львова, Настя гралася з друзями неподалік домівки, стояла біля вогнища. Полум’я від бензину, який діти підлили у багаття, миттю перекинулося на одяг дівчинки та обпалило ніжки.

Вогонь уразив 26% тіла Насті. При цьому більшість опіків – глибокі. Першу допомогу дівчинці надали у Вінниці. А потому транспортували до Львова – у найбільше в західних регіонах України опікове відділення Дитячої Лікарні Святого Миколая.

"Наші опікові хірурги одразу взялися оперувати Настусю. Вони висікли відмерлі тканини та встановили на уражені ділянки вак-систему. Це спеціальний апарат, який за допомогою від’ємного тиску витягує виділення з рани, осушує її та не дає множитися бактеріям", – розповіли в лікарні.

З огляду на важкість опіків і відсутність необхідного обладнання для подальшої боротьби за життя і здоров’я дитини, лікарі були змушені відправити маленьку пацієнту за кордон – до одного із найбільших опікових центрів Швейцарії – KINDERSPITAL Zürich. 

Пересаджували на рани дівчинки спершу донорську, а потім і її власну шкіру. Зараз рани вже гояться, шкіра чудово прижилася і Настя вже почувається значно ліпше. За нею продовжують доглядати швейцарські спеціалісти. 

"На місці опіків у Насті згодом утворяться рубці. Вона ростиме, а шкіра на місці опіків — ні. Аби дівчинка не страждала все своє дитинство, її опікові рубці потрібно буде шліфувати", – додають медики.

Фото: фб-сторінка Першого медичного об'єднання Львова

Поділитися :