Новини

А наш рід є, був і буде!: у Вінниці презентували ексклюзивну власну марку за мотивами рукотворів вінницьких майстринь

21 березня 2023, 13:10

У Вінниці презентували власну марку, створену за мотивами рукотворних творів майстринь Валентини Погребняк, Ірини Трибунської та Алли Шарікової. На поштовій марці «А наш рід є, був і буде!» зображені образи ляльок в образах українських берегинь.

Це вже шоста марка воєнного часу, яку Офіс туризму Вінниці випустив у співпраці з «Укрпоштою». Вінницькі майстрині, які працюють під єдиним брендом «BYVI», створили серію унікальних ляльок-мотанок, які захищають та прикрашають домівки не лише вінничан. А вже знайшли власників у багатьох країнах світу. Кожна з майстринь має креативний підхід до створення ляльки, гармонійно поєднуючи традиції та сучасність. Об’єднує їх волонтерство – з перших днів війни вінничанки допомагають українським воїнам та вимушеним переселенцям. Також у приміщенні туристичного хабу Вінниці експонується виставка ексклюзивних ростових ляльок-мотанок в автентичному одязі кінця ХІХ - початку ХХ століть від вінницької майстрині Валентини Погребняк і авторські ляльки-берегині від Ірини Трибунської та Алли Шарікової. За словами майстрині Валентини Погребняк, її можна буде оглянути до 24 березня.

Створення ляльок-мотанок - це моє життя. Я вкладаю туди позитивну енергію, усю свою любов. Щоб наша Україна мала можливість гарно жити. У кожної майстрині своє виконання, бо вона вкладає те, що в середині. Це мої ляльки, 1,80 зростом. Одяг для них збирала з усієї України, ще до великої війни. Це Черкащина, Одещина, Тернопільщина. Повсякденний старовинний український одяг, - розповідає пані Валентина. 

Як розповіла в ефірі Часу Змін директорка офісу туризму Вінниці Тетяна Маєвська, на ній зображені чотири різновиди ляльок-мотанок вінницьких мисткинь: Валентини Погребняк, Алли Шарікової та Ірини Трибунської.

"Марку випущено накладом 200 одиниць, 50 маркованих блоків. 100 гривень марка, 650 гривень - блок. За традицією, ми 10% перераховуємо нашим військовим", - каже Тетяна Маєвська.

 

Виставка ляльок-мотанок вільна для відвідування, з 9 до 18 години. Також у туристичному хабі Вінниці можна придбати марковані аркуші та екземпляри марки поштучно. 10% коштів від реалізації, Офіс туризму Вінниці передасть на потреби ЗСУ.

Поділитися :