Новини

Асоціація міст України запропонувала Уряду рішення, які дадуть можливість розпочати та вдало пройти опалювальний сезон 

9 вересня 2021, 15:51

Реальні кроки для попередження зриву опалювального сезону 2021-2022 року представники 951 територіальної громади виклали у спільній заяві.

 

Як зазначив "Місту над Бугом" заступник виконавчого директора Асоціації міст України Ярослав Рябошук, звернення до Президента, Уряду та парламенту написали тому, що усі попередні пропозиції міст не були почуті, а перемовини не мали успіху.

Експерт також нагадав, що зобов’язання підписаного між Урядом і АМУ Меморандуму (про непідняття тарифів для населення та компенсації до 1 жовтня збитків, отриманих від державного регулювання тарифів на тепло для населення) Урядом також не були виконані.    

"Меморандум був укладений. Комунальні підприємства теплопостачання і органи місцевого самоврядування свою сторону Меморандуму виконали, а збитки до цього часу залишаються некомпенсованими. Ми наближаємося до нового опалювального сезону, який зазвичай розпочинається наприкінці жовтня. На сьогодні у нас більшість рахунків арештовано НАКом "Нафтогаз" або облгазами за те що в нас виникла заборгованість по сплаті за природний газ, тому що ми не змогли розрахуватися вчасно, зокрема через те, що держава нам не компенсувала збитки. Ці рахунки заблоковано, відповідно, ми не можемо оплатити підготовку до опалювального сезону, провести ремонтні роботи, видати заробітні плати працівниками теплокомуненерго. Зараз ми в критичній ситуації, оскільки ми розуміємо, що людям вже потрібно подавати тепло, а в нас нічого не готово, до того ж не готово не через нашу провину", – зауважив Ярослав Рябошук.

У спільній заяві представники АМУ закликали: 

  1. Негайно відновити можливість теплопостачання та гарячого водопостачання в 59 громадах, розблокувавши рахунки підприємств, арештовані через заборгованість по сплаті за природний газ та його розподіл.
  2. Усунути дискримінаційні норми в договорах на постачання природного газу. А саме: терміни оплати за спожитий природний газ повинні збігатися з термінами оплати населенням за послуги теплопостачання (виключити передоплату/авансові платежі); розмір штрафних санкцій для підприємств теплопостачання повинен відповідати розміру штрафних санкцій для населення; не застосовувати штрафні санкції на заборгованість за природний газ, яка склалася у зв’язку з неоплатою населенням послуг за теплопостачання; визначити цільове призначення та обсяги природного газу за категоріями споживачів; виключити вимогу про банківські гарантії або договірне списання коштів.
  3. Зафіксувати ціну природного газу для бюджетних установ до кінця опалювального сезону на рівні 11,2 грн за 1 куб м., щоб забезпечити безперебійне теплопостачання, зокрема, лікарень, шкіл, дитячих садочків та інших об’єктів соціальної сфери.
  4. Для збереження чинних нині тарифів на теплопостачання та гаряче водопостачання населенню та бюджетній сфері в опалювальний сезон 2021/2022 років громадам потрібні наступні компенсатори:
  •  збільшення нормативів зарахування ПДФО до бюджетів місцевого самоврядування на 5%;
  •  зменшення обсягів реверсної дотації до 20% та збільшення базової дотації до 100%;
  •  додаткова цільова субвенція на ремонт вулиць та доріг у громадах в обсязі 10 млрд грн;
  •  спрямування громадам 50% коштів ДФРР, збільшивши його обсяг до 3% від загального фонду Держбюджету.

      5. Спрямувати субвенцію з Держбюджету місцевим бюджетам на погашення різниці в тарифах за період 2016-2021 роки в обсязі 37 млрд гривень.

Зазначимо, що до складу Асоціації міст України входить 951 територіальна громада з 1460. Це усі міста й низка сільських і селищних громад.

Фото: auc.org.ua

Поділитися :