Новини

Безпека та турбота про дітей та освітян: у Вінниці продовжується ознайомлення з проєктом бюджету ВМТГ на 2024 рік

7 грудня 2023, 11:51

Так, згідно проєкту, на сферу освіти у 2024 році планують спрямувати 39 % від загального фонду видатків.

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, 5 грудня, члени Вінницької міської організації профспілки працівників освіти мали змогу ознайомитись із головними фінансовими показниками, серед яких особливе зацікавлення викликала інформація щодо прогнозованих видатків на галузь освіти. Так, за рахунок бюджету громади передбачено, зокрема подальше фінансування робіт із будівництва укриттів та їх облаштування, поліпшення харчування дітей та виплату заробітної плати освітянам.

Згідно проєкту бюджету на сферу освіти у 2024 році планують спрямувати 39 % від загального фонду видатків. Ці видатки за рахунок доходів бюджету громади зростуть на 20%, тоді як освітня субвенція – лише на 18% у порівнянні з попереднім роком.

"Вже не один рік спостерігається тенденція, що видатки на сферу освіти інтенсивніше збільшуються за кошти громади, ніж за рахунок освітньої субвенції. У новому році на утримання закладів та установ освіти з доходів нашої громади та міжбюджетних трансфертів передбачені видатки у сумі 2 млрд 348 млн грн, що на 19, 2 % більше, ніж у поточному році. При цьому 97 % покриють видатки захищенні статті: оплату праці та комунальних послуг, організацію якісно харчування дітей, виплату стипендій учням ПТНЗ", – підкреслила директорка департаменту освіти ВМР Оксана Яценко.

В умовах воєнного стану, серед ключових пріоритетів міської влади залишається безпека кожного мешканця громади. Тож, й у новому році продовжиться робота з будівництва та ремонту укриттів у закладах освіти, їх облаштування відповідно до вимог ДСНС. Як і щорічно передбачено і видатки на заходи протипожежної безпеки.

Окрім того, у школах №№ 3, 16, 18 створять класи безпеки, а у 22-й проведуть змаганя зі стрільби кульової. Ці ініціативи впровадять у закладах освіти, як переможцям конкурсу "Бюджет громадських ініціатив ВМТГ".

Щоб забезпечити стабільну роботу та функціонування закладів та установ освіти на 2024 рік у бюджеті ВМТГ передбачені видатки на обслуговування систем електронного управління освітнім процесом. Також передбачена заміна теплових лічильників, у яких закінчився термін експлуатації, на нові з погодозалежними регуляторами, що дозволить зменшити витрати на оплату послуг з електропостачання.

Відповідно до пріоритету «турбота», у закладах освіти, зокрема працюватимуть над покращенням якості харчування. З 1 січня заплановано підвищення його вартості у дитячих садочках, школах та ПТНЗ.

"За рахунок бюджету громади безкоштовним харчуванням забезпечуватиметься 13 тисяч 495 дітей, що складає 20 % від загальної кількості вихованців. Витрати з бюджету на зазначені цілі заплановані у сумі 77 млн 273 тисяч грн. Як і в 2023 році в закладах освіти, крім інших пільгових категорій дітей, безкоштовним харчуванням забезпечуватимуться діти та учні, батьки яких є учасниками АТО (ООС), діти Захисників і Захисниць", – повідомила Оксана Яценко.

Для довідки:

На території Вінницької громади нараховується 122 освітніх заклади різних типів. Вони надають послуги 70 тисячам юних містян, із яких понад 2, 5 тисячі - діти з числа внутрішньо переміщених осіб.

 


Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :