Новини

Діяльність Служби у справах дітей в умовах війни

19 січня 2023, 10:56

У Вінницькій області на первинних обліках Служби у справах дітей районних військових адміністрацій та міських селищних, сільських рад перебувало 2300 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. 

Протягом 2022 року надано статус «дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування» 372 дітям, з них влаштовані: 261 під опіку, піклування, 43 - в прийомні родини та дитячі будинки сімейного типу, 2 усиновлено, 14 тимчасово перебувають в сім’ї родичів, знайомих, 5  - визнання батьківства чи повернення біологічним батькам, 6 влаштовано у навчальні заклади різних ступенів акредитації, 4 - в центри соціально-психологічної реабілітації дітей, 30 - в державні дитячі заклади, 6 досягнули повноліття, 1 інше.

В регіоні функціонує 64 дитячих будинків сімейного типу (тимчасово на час воєнного стану 7 дитячих будинків сімейного типу перемістилися за кордон: Італійська Республіка – 1, Чеська Республіка  – 1, Румунія  – 1, Федеративна Республіка Німеччина – 1, Французька республіка-1, Іспанія– 1, США - 1) та 112 прийомних сімей (тимчасово на час воєнного стану 5 прийомних сімей перемістилися за кордон: у Республіку Польща – 2, США – 3 ). Загалом, в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу влаштовано 622 дитини-сироти та дитини, позбавлених батьківського піклування та особи з їх числа.

«Із початком військових дій запроваджено чіткий алгоритм дій у разі виявлення дітей, що прибули на територію області без супроводу дорослих. Все відбувається із врахуванням особливостей соціального захисту дітей, залишених без батьківського піклування, в умовах надзвичайного або воєнного стану, ведення обліку дітей, які тимчасово переміщені (евакуйовані) на території України, де не ведуться бойові дії або за межі України в умовах воєнного стану. Ми гарантуємо забезпечення права внутрішньо переміщених дітей на отримання відповідної допомоги на проживання з урахуванням різних форм їх влаштування та догляду за ними тощо. У зв’язку з військовою агресією російської федерації  в області перебуває  160 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які  переміщені до 32 громад області із 11 регіонів України. Всі вони мають законних представників» - підсумувала в ефірі проекту «Рефлекторія» начальник Служби у справах дітей Вінницької ОВА Тетяна Дорош. 

На даний час в області  функціонує 3 дитячих будинки сімейного типу (21 дитина-вихованець), 12 прийомних сімей (31 прийомна дитина), 69 сімей опікунів/піклувальників (108 дитина), які перемістились з інших територій з причин військової агресієї рф.

Службою у справах дітей  обласної військової адміністрації в рамках проєкту ЮНІСЕФ «Моніторинг потреб сімей з дітьми»,  виконавцем якого є Міжнародна благодійна організація «Партнерство «Кожній дитині», здійснено аналіз потреб статусної категорії дітей переміщених на територію області. 
В умовах збройного конфлікту з російською федерацією службами у справах дітей сільських, селищних, міських рад Вінницької області здійснюються заходи соціального захисту окремих категорій дітей, які перебувають на обліку служб у справах дітей.

Поділитися :