Новини

Для вінницьких фермерів провели семінар на тему розвитку агросектору

1 листопада 2023, 14:40

Навчальний тренінг організували для того, щоб агропідприємці більше дізналися про зміни в законодавстві, грантові проєкти та шляхи залучення інвесторів.

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, семінар-навчання став платформою не лише для отримання нової корисної інформації, а ще й для обміну досвідом між агровиробниками.

“В межах цього тренінгу ми організували чотири дискусійні панелі, де обговорювали Основні моменти податкового законодавства для: діючого фермера, для фермера, який розпочинає свою діяльність та фізичних осіб, які лише мають наміри займатися фермерством. Крім того, з нашими запрошеними гостями обговорювали державні програми підтримки фермерських та сімейних фермерських господарств. Один з акцентів був поставлений на нашій співпраці з Інститутом кормів та сільського господарства Поділля НААН в галузі дорадництва. Ми вбачаємо необхідність цієї складової в розвитку сільського господарства європейських країн”, - розповідає начальниця управління розвитку сільських територій департаменту економіки і інвестицій ВМР Наталія Павленко. 

Директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Максим Мартьянов зазначив, що на території ВМТГ працює 35 суб’єктів господарювання аграрної сфери, а саме:

  • 24 малих фермера, які мають в обробітку від 1 га до 120 га землі
  • 11 середніх фермерів, які обробляють від 121 га до 2000 га землі.

Загалом, за його словами, загальна площа сільськогосподарських земель, на яких працюють аграрії складає 6 639,3 га. 

Протягом 2023 року вінницькі аграрії посіяли зернові та технічні культури, серед яких озима пшениця, озимий ячмінь, кукурудза на зерно, озимий ріпак, соя та соняшник. Частка цих культур складає 99,4% від загального обсягу обробленої землі. Решта 0,6% припала на картоплю та овочеві культури, такі як капуста, томати, перці, баклажани, огірки, морква, цибуля, буряк, кабачки. Ще двоє суб’єктів господарювання Вінницької громади займаються садівництвом і на 8,9 га землі вирощують яблука та груші.

“Ми провели понад 40 зустрічей з нашими аграріями відтоді, як була затверджена Програма агропромислового розвитку та продовольчої безпеки на 2023-2025 роки. Завдання, яке ми ставимо перед собою – це концентрація зусиль органів місцевого самоврядування, органів державної влади та малого фермера. Без об’єднання цих сегментів неможливий подальший розвиток. Особисті селянські господарства – це фундамент, з якого переходять в статус малого фермера. Тож ми розраховуємо збільшити показники в таких напрямках, як самозайнятість, надходження до бюджету, заповнення ринку продукцією місцевого виробництва”, - переконаний радник міського голови Олександр Закорченний.

Наразі місцева влада залучає всі можливі інструменти для того, щоб допомогти агропідприємцям розвивати та масштабувати свою діяльність на території громади.


Фото: Вінницька міська рада 

Поділитися :