Новини

Фермер розповів, що мор риби в Ладижині може бути пов'язаний з діяльністю мільярдера Косюка

10 жовтня 2023, 10:03

Загибель 9 тонн червонокнижної риби в Ладижині може бути повʼязана з діяльність компанії МХП, власником якої є олігарх Юрій Косюк. Таку думку висловив власник знищеної акваферми – Олександр Корх.

Свою версію власник компанії «Перша Аквапромислова компанія» Олександр Корх озвучив у коментарі виданню NaПарижі. На думку підприємця, загибель тисяч одиниць білуги та осетра пов’язана зі шкідливими викидами. Олександр про це казав і в минулі роки.

Насамперед зазначимо, що у 2014-му через бойові дії осетрова ферма залишила передмістя Маріуполя. Тоді евакуація до Херсонщини була вимушеною. Згодом на запрошення ДТЕК компанія «переїхала» до Ладижина, де потужності місцевого рибхозу здавались сприятливими для розведення осетрових. Однак, фактично і на Вінниччині постійно доводилось виживати через хронічне забруднення бузької води відходами підприємств.

«Одразу ж поясню, що мова не про звинувачення, а припущення. Можу казати про декілька можливим причин. Це або пестициди з полів, або відходи тваринництва, або скид з підприємства спиртової галузі. Хочу запевнити, що із забрудненнями ми стикались протягом усіх 6 років перебування у Ладижині. Звісно, ніхто ніколи не знаходив причин. Так, до речі, було і у Маріуполі. Всі тоді розуміли, що скидав відходи «Азовсталь», але контролюючі органи нікого не звинувачували... Я можу сказати, що там [ред. ТМ «Наша ряба»] шукають різні місця, де скидати відходи з виробництва курятини. Біогазовий комплекс будується», – сказав Корх, відповідаючи на питання журналіста про можливу причетність до трагедії птахофабрики Косюка.

Про будівництво біогазового комплексу раніше заявили в самому МХП:

«Проєкт будівництва біогазового комплексу реалізовується у дві черги із запланованою встановленою енергетичною потужністю 24 МВт, що зробить його найбільшим біогазовим комплексом з переробки органічних відходів птахівництва у світі», – йдеться на сайті компанії.

Тим часом фермер пояснює, негативні наслідки для цінної риби спричинені точно не природніми умовами, а саме шкідливими відходами. За попередніми розрахунками, можна говорити про $1,5 млн збитків:

«Відходи із змістом аміаку, потрапляючи у річку, вбивають фітопланктон. Так формується «нафтова пляма». У воді збільшується відсоток сполук азоту. Через це знижується вміст кисню. Нам ще щастило, що у процесі роботи ТЕС у водосховище потрапляла вода з підвищеним вмістом кисню, тому раніше «витримували» забруднення. Але не цього разу».

Фото: фб-сторінка UKRAINIAN CAVIAR BERRY

Нагадаємо, МХП, власником якого є олігарх Юрій Косюк – найбільший виробник та експортер курятини в Україні. У 1-му півріччі 2023 року його дохід зріс до 1 555 мільйонів доларів США, збільшившись на 35% порівняно з попереднім роком. У Ладижині у МХП розташований найбільший в Європі комплекс по забою птиці,.

Масовий мор риби в Південному Бузі відбувається регулярно про що вже неодноразово повідомляли екологи. Але цього разу також загинуло близько 9 тонн червонокнижної риби, зокрема маточне поголів’я осетра та білуги, всього біля 3000 екземплярів.

Поділитися :