Новини

Гепатит А у Вінниці: станом на ранок 24 жовтня відомо про 93 випадки захворювання

24 жовтня 2023, 13:01

Кількість хворих зростає. Для порівняння: станом на 16 жовтня було підтверджено всього 25 випадків захворювання.

Як розповів в ефірі радіо Місто над Бугом директор департаменту охорони здоров'я Вінницької міської ради Олександр Шиш, станом на 10-у ранку 24 жовтня у Вінниці лабораторно підтверджено 93 випадки захворювання на вірусний гепатит А (у т.ч. у 16-и дітей – по одному випадку в кількох школах).

Перебіг хвороби – легкої та середньої важкості. Якщо говорити про дітей, то в 15-20% випадків симптоми взагалі відсутні. І малеча, і молоді люди можуть перенести хворобу "на ногах".

"Ретроспективно можна сказати, що кожні 20 років відбувається спалах гепатиту А. Відбувається накопичення людей, які не перехворіли в дитинстві, тобто не мають імунітету, потім з'являється носій – він навіть не обов'язково з цього регіону. Це той, хто має доступ до продуктів харчування або до води, потрапляє в скупчення людей, які не мають імунітету, і відбувається поширення. Ця хвороба поширюється з брудними руками, недостатньо термічно обробленою їжею і з недоочищеною водою", – зазначає Олександр Шиш.

Початок захворювання нагадує звичайне ГРВІ. Температура 37.5-39.5, слабкість, втрата апетиту, нудота, блювота, інколи можуть бути болі в животі, може втрачатися смак, потім з'являється темна сеча, жовтий відтінок склер, згодом – усього тіла.

За два тижні до початку проявів симптомів людина виділяє в навколишнє середовище вірус, як і мінімум тиждень з початком перших проявів хвороби. 

Серед 93-ох захворілих – представники всіх вікових груп, всіх районів міста та різних видів діяльності – від працівників бюджетної сфери до безробітних. Усі пацієнти госпіталізовані: дорослі – в першу міську лікарню, також пацієнтів приймає Обласний клінічний центр інфекційних хвороб. Дітей ушпиталюють у Вінницьку обласну клінічну дитячу інфекційну лікарня, ще 4 дитини перебуває в Обласній дитячій лікарні. 

"Коли пацієнти звертаються по допомогу, ми їх госпіталізуємо в умовах стаціонару, де вони отримують відповідне лікування, спостереження. І потім, вже при стабілізації, при зникненні симптомів, з рекомендаціями (а ще пів року себе потрібно берегти) люди виписуються на амбулаторний етап", – розповів пан Шиш.

Родина госпіталізованого потрапляє під спостереження. Їм треба кожного дня міряти температуру, слідкувати за своїми симптомами. Якщо є якісь прояви хвороби, варто одразу телефонувати сімейному лікарю. 

Ускладнює діагностику тривалий інкубаційний період – від 2 до 6 тижнів. Шукають причину спалаху фахівці Вінницького центру громадського здоров'я. Вони відбирали проби води, отримані результати аналізу були негативні. 

Прогнози лікарі не дають, оскільки, з одного боку, невідоме джерело поширення хвороби, а, з іншого, тривалий інкубаційний період.

Як убезпечити себе від хвороби:

  • насамперед потрібно дбати про особисту гігієну;
  • надавати перевагу бутильованій або кип'яченій воді;
  • достатньо термічно обробляти продукти харчування;
  • мінімізувати контакти з іншими людьми;
  • спостерігати за самопочуттям.

"Профілактика доволі проста й доволі дієва", – наголосив директор міського департаменту охорони здоров'я.

Додамо, вірусний гепатит А – захворювання печінки вірусного походження. 

Поділитися :